Banknordik-topchef vil hente privatkunder over hele linjen

Der skal flere privatkunder ind i folden hos færøske Banknordik, der i 2016 sigter efter vækst i både Danmark, Grønland og på Færøerne.

Foto: Betina Garcia

Det fortæller Árni Ellefsen, der er administrerende direktør i Banknordik, i forlængelse af bankens regnskab for 2015.

- Vi forventer vækst på alle vores tre markeder. På Færøerne har vi en markedsandel på 40-45 pct., så her vi venter at kunne vokse i takt med markedet.

- I Grønland derimod sidder vi på 20-25 pct., mens vi har en meget lille markedsandel i Danmark, så derfor har vi større muligheder her, siger Árni Ellefsen, der dog ikke vil sætte konkrete mål for kundevæksten.

Han fortæller, at Banknordik vil iværksætte en række nye kundetiltag, som skal få flere privatkunder i banken. Det gælder blandt andet flere onlinemøder, ligesom man har omlagt sine danske filialer ved at samle rådgivningscentre i Aarhus, Kolding, Esbjerg og Haderslev.

For 2016 venter banken dog tilbagegang i indtjeningen forhold til sidste år, men det skal blandt andet ses i lyset af, at man er ved at afvikle sin erhvervsforretning på det danske marked, hvor to tredjedele af porteføljen forventes at være afviklet halvvejs gennem dette år. Ifølge Árni Ellefsen udgjorde erhvervsaktiviteterne i Danmark 40-50 mio. kr. i indtjening.

Ser man på udlån, regner banken også med tilbagegang, som følge af, at man lukker ned for erhvervskunderne i Danmark, men bortset fra det skal der flere lån igennem systemet. I 2015 havde banken udlån for 10,7 mia. kr.

- Det er lidt svært at sige, i og med at erhverv i Danmark er på vej ud, og sammenlagt venter vi selvfølgelig lavere udlån. Men på de fortsættende markeder forventer vi vækst i udlån på Grønland og Færøerne generelt og på det danske privatmarked, siger Árni Ellefsen.

Banknordik regner i år med et overskud før nedskrivninger, engangsposter og kursreguleringer på 150-190 mio. kr. Det vil i så fald være en tilbagegang fra 214 mio. kr. i 2015.

Banken skriver desuden i sit regnskab, at det også er pres på rentemarginalen og færre gebyrindtægter, der vil presse indtjeningen.

- Vi havde en ekstraordinært mange låneomlægninger i starten af 2015, og det vil blive lavere i år, siger Árni Ellefsen med henvisning til den konverteringsbølge, som alle bankerne oplevede i starten af sidste år som følge af rekordlave renter.

Derudover venter banken nedskrivninger på niveau med 2015, hvor banken havde tab på udlån på 20 mio. kr.

- Jeg vil sige, at det er et meget lavt niveau. Vi har en meget sund portefølje, og vi regner med at have nedskrivninger i år, men de bliver meget beskedne, siger Árni Ellefsen.