Avis krypterer nyheder mod spioner

Washington Post vil lukke nysgerrige efterretningstjenester og hackere ude og sikrer nu forbindelsen mellem de besøgende og avisen, ganske som netbankerne gør det.

Hængelåsen i adresselinien signalerer - sammen med »https://« -, at Washington Post har krypteret forbindelsen mellem sine servere og læserne. Fold sammen
Læs mere

Et af USAs førende dagblade, Washington Post, er begyndt at kryptere dele af sit netsted, så det bliver sværere for spioner og hackere at følge med i, hvilke historier folk læser.

Washington Post ønsker, at læserne skal »føle sig sikre«, når de besøger netstedet, og anerkender samtidig, at det kan betyde et fald i annonceindtægterne.

Konkret sker det ved at sikre forbindelsen mellem den computer eller telefon, som læseren sidder ved, og netstedet, ganske som det sker, når man f.eks. går i netbanken. I stedet for »http://« foran netadressen står der i adresselinien »https://« som signal om, at forbindelsen er sikret eller krypteret. Krypteringen sker automatisk, når man indtaster selve www-adressen. Man kan genkende en krypteret forbindelse ved, at der vises en hængelås i adresselinien på internetprogrammet.

Snowden-afsløringer slår hårdt

Det gør det vanskeligt for f.eks. den omstridte, amerikanske efterretningstjeneste NSA og dens ligeledes omstridte, britiske modpart GCHQ at lytte med. Samme strategi begyndte alle de store internetgiganter at indføre, efter at den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden i sommeren 2013 begyndte sine afsløringer af den massive overvågning og aflytning, som NSA står bag.

Nu krypteres forbindelserne, så ingen kan kikke med udefra, når man f.eks. læser sin e-mail.

Også sociale medier er begyndt at kryptere forbindelserne.

Washington Post er den første større nyhedsorganisation, som tager dette skridt, som bestemt ikke er ønsket af efterretningstjenesterne. De har tidligere offentligt beklaget sig over, at Google og Apple som standard er begyndt at kryptere også de data, som ligger på mobiltelefoner med Googles mobilstyresystem Android og Apples ditto iOS. Efterretningstjenesterne kræver at få en såkaldt bagdør indbygget, så de vil kunne lytte og se med, hvis der er tale om alvorlige tilfælde, f.eks. planlægning af terror. Begge giganter har pure afvist tanken.

Skal betyde mistede annonceindtægter

Krypteringen af forbindelsen betyder, at udefrakommende vil kunne se, at man besøger Washington Posts netsted, men de kan ikke se, hvad man læser. Annoncører skal dog undersøge, om deres annoncer fungerer ordentligt på en krypteret forbindelse, ligesom visse annoncesystemer ikke kan håndtere krypteringen.

Det, har Washington Post indstillet sig på, kan koste nogle penge. Mange annoncer ligger nemlig på eksterne systemer men vises blot på f.eks. Washington Posts netsted. De eksterne systemer skal altså også kunne håndtere den øgede sikkerhed.

Avisen lægger ud med at kryptere forsiden, sektionsforsiden om national sikkerhed og sektionnen om teknologipolitik men vil udvide i løbet af de kommende måneder.

Andre mindre aviser arbejder i samme retning.