Svenske spioner vil kunne aflytte Twitter

Den svenske efterretningstjeneste kræver adgang til »hemmelig dataaflytning« af krypteret kommunikation.

Foto: ERIC THAYER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske efterretningstjeneste Säpo kræver mulighed for at kunne foretage såkaldt »hemmelig dataaflytning« på Twitter.

Chefen for det svenske svar på Politiets Efterretningstjeneste, Anders Thornberg, vil have politikerne til at give lov til, at Säpo kan følge mistænkte terrorister, når de kommunikerer sammen på Twitter og andre sociale medier, skriver Sydsvenska Dagbladet. Han henviser til, at svenske statsborgere, som er vendt hjem efter at have sluttet sig til Islamisk Stat, er den største trussel mod Sveriges sikkerhed.

Säpo kan foretage telefonaflytning og anden form for overvågning.

»De personer, vi vil følge, kommunikerer stadig mere via Twitter og andre sociale medier. Vi kan rent teknisk med den lovgivning, som vi har i dag, ikke komme ind og aflytte visse dele af nettet. Disse personer sender meget krypterede meddelelser via sociale medier. Hemmelig dataaflytning indebærer, at vi efter tilladelse fra en domstol kan gå ind og læse det i klar tekst,« forklarer Anders Thornberg.

Flere sociale medier og store internetaktører som Microsoft, Apple og Google har i kølvandet på den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer af omfattende amerikansk spionage indført kryptering af kommunikationen, når folk bruger deres tjenester. Dermed kodes de data, der overføres, hvilket gør det ekstra vanskeligt for spiontjenester som den amerikanske NSA at være med på en lytter.

Debatten raser derfor om, hvorvidt efterretningstjenester ved mistanke om alvorlige trusler - og med en dommerkendelse i hånden - skal kunne bryde krypteringen, eller om folk netop skal have mulighed for at kunne bruge nettet og have ting i fred, uden at andre vil kunne overvåge, hvad der bliver sagt, skrevet og gjort.

Säpo arbejder inden for Sveriges grænser. Derudover har Sverige en militær efterretningstjeneste, Must, som kortlægger ydre trusler. Begge kan ifølge Sydsvenska Dagbladet bestille signalovervågning gennem Försvarets Radioanstalt (FRA), som holder øje med al trafik, som krydser grænserne til Sverige.

Dette sidste gælder også en del dansk tale- og datatrafik, som på grund af de nordiske teleselskabers opsætning af net og udstyr, kører via servere i Sverige og dermed overvåges af FRA, hvilket tidligere har været kritiseret stort.