»At vinde Papirøen er for mig præcis det samme som at vinde på Manhattan«

Dan Stubbergaard er manden bag forvandlingen af Nørreport i København. Og lige nu er han i gang med at forny Papirøen.

Dan Stubbergaard i Tegnestuen COBE på Papirøen. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dan Stubbergaard går afslappet rundt i COBEs store åbne kontorlandskab, iført hættetrøje og jeans. Han virker lige så begejstret ved tanken om sine næste projekter og konkurrencer som en nyuddannet, der lige er dimitteret fra arkitektskolen.

Men det er faktisk næsten ti år siden, han etablerede sin egen tegnestue, COBE. Før det har han blandt andet arbejdet for arkitekt Bjarke Ingels, som han stadig er venner med privat.

Siden er det gået stærkt. COBE har vundet flere priser, end der er plads til at remse op i disse spalter, og studerende fra hele verden står i kø for at arbejde for Dan Stubbergaard, der har tegnet projekter i det meste af Nordeuropa.

Dan Stubbergaard vil gerne gøre op med den universelle tilgang til arkitektur, hvor bygninger ligner hinanden, hvor end i verden de bliver bygget.

»Det er tit det sociale liv, der er vores idégenerator. Vi leder febrilsk efter et eller andet, der kan inspirere os,« siger Dan Stubbergaard.

Projektet på Papirøen

I sit seneste projekt har han fundet inspirationen meget tæt på.

Tegnestuen COBE ligger nemlig på Papir­øen i Københavns Havn, men kun for en stund endnu. Snart skal de gamle papirhaller rives ned for at gøre plads til de nye bygninger, som COBE har tegnet.

»Der ligger nogle haller, som folk er flyttet ind i, og der er opstået et miljø, som københavnerne har taget til sig. Vi vil genetablere hallerne i en ny form, og det liv, der er opstået, skal inviteres tilbage igen,« siger han om projektet.

Dan Stubbergaard forsøger at arbejde med mennesket i fokus, og det er også det, der har givet COBE succes, vurderer han.

For ham er dialogen med borgere og beboere et spørgsmål om arkitektbranchens eksistensberettigelse. Og hvis man tager noget som Papirøen og laver det om, skal den nye arkitektur give noget tilbage til byen, siger han.

Alene i København har COBE haft en finger med i spillet i både den gennemgribende modernisering af Nørreport, The Silo i Nordhavn, Krøyers Plads og meget mere.

Netop København nærer Dan Stubbergaard tydeligt en stor kærlighed til.

Privat bor han med sin kæreste, Saskia, og deres to børn, Bjørn og Loa, i en 80 kvadratmeter stor andelslejlighed på Nørrebro.

»Jeg er meget glad for at bo i København. Jeg cykler på arbejde, og jeg elsker byens parker og mine børns daginstitutioner. Det vil jeg egentlig gerne bare ydmygt bidrage til at gøre endnu mere interessant,« siger Dan Stubbergaard.