Dansk arkitektfirma skal tegne kæmpe universitetstorv

Det fremadstormende danske arkitektfirma COBE har netop vundet en konkurrence om nyt universitetstorv til Københavns Universitet på Amager.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De studerende på Københavns Universitet på Amager kan godt begynde at glæde sig til nye, flotte omgivelser med både grønne områder og masser af cykelparkering.

Det nye projekt, der kommer til at forene universitetet med Amager Fælled, skal skabe et bakket byrum, hvor der blandt andet er gjort plads til mere end 2.000 cykelparkeringspladser.

A.P. Møller Fonden udskrev sidste år en konkurrence om det nye torv ved universitetets afdeling på Amager, og nu er vinderen altså fundet. Det blev arkitektfirmaet COBE, der med arkitektstjerneskuddet Dan Stubbergaard i spidsen vinder flere og flere store opgaver i det ganske land.

Et af de vigtige krav til det nye Universitetstorv var, udover at være mødested for studerende, besøgende og medarbejdere, at det kunne imødekomme det store behov for cykelparkering, der opstår udenfor et universitet.

Den udfordring har tvunget COBE til at tænke kreativt og fleksibelt.

»Vi har tidligere projekter arbejdet med at nytænke cykelparkering, så det indgår som et naturligt element i omgivelserne,« siger Dan Stubbergaard, indehaver og kreativ direktør hos COBE.

I en pressemeddelelse lyder det:

»Universitetstorvet forener i en blød overgang universitetets behov for urbane rum med Amager Fælleds åbne landskab.«

Studerende, ansatte og besøgende får blandt andet adgang til et udendørsauditorium med siddetribuner med plads til op mod 1.000 mennesker. Der er lagt vægt på at bruge både bløde og hårde materialer, hvor de hårde vil bruges til cykelparkering og stier, mens de bløde bliver plantebede og grønne områder.

»Alt i alt har vi skabt et unikt universitetstorv baseret på tre hovedprincipper: At skabe en bedre forbindelse mellem landskab og by, at integrere optimale rum med stor kapacitet til cykelparkering, samt at skabe rum for gode læringsmiljøer centralt placeret som torvets hjerte,« siger Dan Stubbergaard.

Universitetstorvet forventes at stå klart til at tage i brug i 2017, og med 20.000 m2 bliver det et af Københavns største byrum.