Aktionærer trækker millioner ud af dansk guldæg i Rusland

Trods en en dårligere afregningspris og et kraftigt fald i indtjeningen på slagtesvin i Rusland og Litauen sidste år, formår det store danske landbrugsselskab, Idavang, alligevel at udbetale et højt udbytte til sine aktionærer.

Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal man producere slagtesvin lønsomt, ja så skal man producere i Rusland, sådan som danske Idavang Gruppen - én af Ruslands større svineproducenter - gør.

Her var 2014 et rekordår. Men det blev 2015 absolut ikke, for indtjeningen i guldægget Idavang raslede ned. Men alligevel trækker aktionærerne et højt udbytte ud af koncernen.

Idavang betalte godt 52 mio. kr. i udbytte til aktionærerne trods et 2015 år med historisk lave svinepriser i EU og et fald i rublen, der forringede forbrugernes købekraft i Rusland markant.

Gennem de seneste tre år er der udbetalt 156,5 mio. kr. i udbytte. Samtidigt har Idavang investeret 218 mio. kr. og reduceret gælden med 166 mio. kr.

Idavangs ejere, der i de senere år er blevet meget velhavende på svineproduktion i Østeuropa, er de danske landmænd og forretningsmænd Jytte Rosenmaj, Ole Bjerremand Hansen, Carsten Lund Thomsen og Claus Baltsersen samt et datterselskab under Verdensbanken.

Danskerne ejer 80 procent af Idavang.

Efter nogle år med høj vækst og på det nærmeste et kollaps i den russiske købekraft og markant fald i priserne på slagtesvin på grund af rublens kraftige fald i slutningen af 2015 samt historisk lave priser i EU, slap Idavang med skindet på næsen.

Gruppens omsætning faldt i 2015 til 679 mio. kr. fra 859 mio. kr. i 2014. Det var en tilbagegang på 21 procent. Årsagen var først og fremmest en kraftig nedgang i slagteriernes afregningspriser på svin.

På indtjeningen - før skat, renter og afskrivninger - oplevede Idavang et fald på 134 mio. kr. til 151 mio. kr. sidste år.

Idavangs mål er at være ledende svineproducent og levere slagtesvin af høj kvalitet i det nordvestlige Rusland og Baltikum. I Litauen er selskabet branchens største.

Efter Idavangs rekordår 2014 startede 2015 stærkt, men det sidste kvartal var svagt, så 2015-resultatet levede ikke op til Idavangs forventninger.

Ifølge Jytte Rosenmaj, næstformand i bestyrelsen, er grunden til, at der sidste år kunne udbetales et højt afkast til aktionærerne først og fremmest effektiviseringer, ny teknologi og større fokus på kernemedarbejderne.

Desuden har det været muligt at købe de danske stats investeringsfond for østeuropa, IØ, ud efter et mangeårigt frugtbart samarbejde.

I Litauen har Idavang sidste år reduceret antallet af medarbejdere med 50 mand.

Jytte Rosenmaj siger, at det er udtryk for, at investeringer i uddannelse af kernemedarbejdere og ny teknologi bærer frugt.

»De seneste år har vi arbejdet intensivt med at udvikle og uddanne vores medarbejderstab, og det kan vi høste effektiviseringsgevinsterne af i år,« siger Jytte Rosenmaj.

Ved udgangen af 2015 havde selskabet 767 ansatte.

Idavang venter i år et resultat på niveau med 2015.

»Ledelsen venter lidt lavere priser for svinekød på det russiske marked. Til gengæld ventes det, at priserne på det litauiske og europæiske marked bliver forbedret i forhold til gennemsnittet for 2015,« siger Jytte Rosenmaj.