Ny økonomisk katastrofe truer dansk landbrug

Der er fare for, at de kriseramte danske landmænd bliver ramt af endnu en økonomisk nedtur af de helt store.

Med Ruslands boykot har landbruget og fødevareindustrien allerede for to år siden mistet et af sine største eksportmarkeder. Nu breder frygten sig for, at de danske slagterier er på nippet til at miste et endnu større og endnu mere værdifuldt marked: Det japanske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Dueholm

Det skriver Finans.

Med Ruslands boykot har landbruget og fødevareindustrien allerede for to år siden mistet et af sine største eksportmarkeder. Nu breder frygten sig for, at de danske slagterier er på nippet til at miste et endnu større og endnu mere værdifuldt marked: Det japanske.

Frygten bunder i, at Japan i efteråret 2015 indgik en frihandelsaftale med USA, mens forhandlingerne om en tilsvarende aftale mellem Japan og EU fortsat snegler sig fremad.

Imens er USA og Japan i fuld gang med at finpudse detaljerne i deres frihandelsaftale, som vil slå dørene til det japanske marked op på vid gab for de amerikanske fødevarevirksomheder.

- Hvis EU ikke i en fart får forhandlet en aftale på plads, der minder om den amerikanske, ryger vi simpelthen ud af Japan. Det er meget alvorligt, for Japan er et af vores største og mest lønsomme markeder, advarer Jais Valeur, adm. direktør for slagterigiganten Danish Crown, over for Finans.

- Hvis forhandlingerne mellem EU og Japan kører skævt eller bliver forsinket, er der en helt reel risiko for, at Danmark mister sin milliardeksport af svinekød til Japan, vurderer Knud Buhl, der er direktør for Danske Slagteriers kontor i Bruxelles, over for Finans.