Ah. Så alt bliver ikke bedre med Brexit... Nu gør briter gigantisk redningskrans klar

Peter Suppli Benson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Man har indimellem kunnet få fornemmelsen, at Storbritannien ville træde direkte fra helvedes brændende ild og ind i et paradis, der flød med mælk, honning og boomende eksporttal, når man snart forlader EU.

Endelig, endelig ville Storbritannien være fri af det økonomiske og kulturelle åg, som Brexit-tilhængerne har italesat i årevis, og som de fik overbevist et flertal af briter om at stemme ud fra, da Storbritannien gik til valg om at blive eller gå fra EU i juni 2016.

Siden er retorikken ikke blevet mindre krigerisk. Og i takt med de fejlslagne forsøg på at få besluttet en vej ud af EU er grøfterne i Storbritannien blevet dybere og dybere og de økonomiske vildfarelser mere og mere rabiate.

Nu har Storbritannien så fået en mangeårig EU-skeptiker og flerårig Brexit-tilhænger som premierminister. Boris Johnson har hamret løs på EU i årevis. Først som journalist med et tvivlsomt ry i bl.a. Bruxelles, siden som politiker og altså nu som premierministeren, der formentlig skal lukke og låse døren, hvis Storbritannien forlader Europa som planlagt om 80 dage.

Boris Johnson kører den hårde linje over for EU. Han har truet med at nægte at betale den såkaldte Brexit-regning på 39 mia. pund. Han har også gjort det klart, at han hellere tager det hårde exit fra EU, altså vejen ud uden aftaler om grænser, handel etc., end at underlægge sig EUs krav, og så har han samtidig sat ord, mange ord, på, hvor meget stærkere Storbritannien vil stå, når man har forladt EU.

Han har slået på, hvor meget lettere det vil være for Storbritannien at indgå nye handelsaftaler – aftaler, som ifølge Brexit-tilhængerne uden problemer vil kompensere for eventuelle tab på handlen med EU-landene. Han har talt om etableringen af ti nye frihandelshavne i Storbritannien, som vil være med til at få Storbritanniens økonomi til at blomstre. Og han har talt om, hvor meget lettere det bliver at tiltrække udenlandske investeringer til landet.

Men alt imens Storbritanniens nye leder har talt og talt, har landets toneangivende virksomheder advaret og advaret. De har talt om frygten for, at grænserne lukker til, og at strømmen af dele og varer, som i dag flyder frit over grænserne, vil stoppe til. De har talt om udsigten til bøvl med eksporten af varer. Og de har talt om bekymringen for, at man kommer til at mangle den helt nødvendige kvalificerede arbejdskraft udefra, som Storbritannien i mange år har været storaftager af.

Samtidig med advarslerne har nogle store virksomheder direkte sagt, at man er klar til at forlade Storbritannien, hvis erhvervsklimaet bliver for besværligt – f.eks. flere udenlandskejede bilfabrikker, som endnu opretholder produktion i Storbritannien.

Og noget tyder på, at Boris Johnson og hans regeringsmedlemmer bag kulissen har erkendt, at alt ikke bare er fremgang, vækst og nye eksportmuligheder, når landet forlader EU.

For bag kulissen har først den tidligere konservative regering og nu Boris Johnsons regering arbejdet på »Operation Kingfisher«. Det er en slags økonomisk redningskrans til virksomhederne, der formentlig skal tælles i milliarder af kroner, og som ventes præsenteret i Storbritannien i denne uge.

Planen, som The Times har fortalt om, skal indeholde et ukendt antal milliarder, som skal kunne gives i støtte til direkte Brexit-ramte virksomheder. Den britiske regering frygter angiveligt, at virksomheder i byggebranchen og virksomheder med produktion i Storbritannien kan blive særligt hårdt ramt, og derfor står tegnebogen åben for at redde dem fra et eventuelt kollaps.

Peter Suppli Benson er erhvervsredaktør på Berlingske