»A.P. Møller - Mærsk får i langt højere grad en shippingmand ved roret«

Niels Smedegaard Andersen er færdig som topchef i A.P. Møller - Mærsk, og Søren Skou tager over. Dermed vil A.P. Møller - Mærsk for fremtiden styre i en mere klar retning, vurderer analytiker.

Ny topchef i A. P. Møller - Mærsk, Søren Skou. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Strategien bliver mere klar med Søren Skou som ny topchef for A.P. Møller - Mærsk.

Sådan lyder vurderingen fra Jørgen Bruaset, der er Mærsk-analytiker hos Nordea.

Meldingen kommer, efter at A.P. Møller - Mærsk torsdag eftermiddag har foretaget et opsigtsvækkende skifte, hvor topchefen siden 2007, Nils Smedegaard Andersen, er fortid i virksomheden. I stedet er direktøren for Maersk Line Søren Skou forfremmet til ny topchef for hele gruppen.

»A.P. Møller - Mærsk får i langt højere grad en shippingmand ved roret. Niels Smedegaard kom ind i ledelsen med de industrielle briller på, da han kom fra Carlsberg. Søren Skou er mere en shippingmand. Han kan se de synergier, som man eksempelvis kan få mellem Damco og Maersk Line på en anden måde, så jeg tror, at man vil se mere på integreret logistik og arbejde med investeringer frem for den industrielle strømlining, som Niels Smedegaard har tilført,« siger Jørgen Bruaset og tilføjer:

»Fremadrettet tror jeg, at vi vil se en mere klar kommunikation fra ledelsen, omkring hvilken retning A.P. Møller - Mærsk skal tage. Selskabet vil formentlig komme en mere defineret strategi for, hvordan fremtiden skal se ud,« siger han.

Ifølge Jørgen Bruaset er det overraskende, at Niels Smedegaard allerede stopper som topchef 1. juli. Alligevel mener han ikke, at der er tale om en fyring af den snart forhenværende topchef.

»Jeg tror, at bestyrelsen har været godt tilfreds med de resultater, som Niels Smedegaard har leveret i A.P. Møller - Mærsk. Jeg tror, at skiftet kommer som følge af, at der er brug for at få nye perspektiver på, hvordan man skal skabe aktionærværdi. Samtidig er det klart, at alderen også har spillet en rolle. Niels Smedegaard har siddet på posten i mange år, og derfor er det på tide til noget nyt,« siger Jørgen Bruaset.

Søren Skou er ikke en uerfaren herre i Mærsk-regi. I 1983 blev han som 19-årig ansat i A. P. Møller - Mærsk og har været medlem af direktionen siden 2006. I 2012 blev han adm. direktør for Maersk Line, og nu får han altså ansvaret for hele A. P. Møller - Mærsk-gruppen.

»Søren har stor forretningsforståelse og indgående kendskab til gruppens forskellige forretningsområder og har med succes omstruktureret de virksomheder, han har ledet. Bestyrelsen kender Søren som en respekteret og vidende leder med evnen til hurtigt at tilpasse ændringer i markedet i tæt samarbejde med bestyrelsen, direktionen og medarbejderne,« siger bestyrelsesformand i A.P. Møller Mærsk A/S, Michael Pram Rasmussen, i en fondsbørsmeddelelse.

Siden meddelelsen kom ud, er aktien steget 7 procent. Ifølge Jørgen Bruaset skyldes stigningen, at mange investorer længe har efterspurgt en klarere melding, hvor A.P. Møller - Mærsk vil hen.

»Nu kommer der nogle klare formuleringer fra selskabet, hvor det fremgår, at man forventer en mere klart defineret strategi. Det er nok det, som investorerne hæfter sig ved,« siger Jørgen Bruaset.