3F-næstformand frataget alle tillidsposter efter trusler i Københavns Lufthavn

En næstformand i 3F-systemet har fået en alvorlig påtale af SAS og har mistet sine tillidsposter i 3F. Det sker, efter at han truede en midlertidig ansat i lufthavnen.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En næstformand i en faglig klub i lufthavnen er blevet strippet for sine tillidsposter i 3F, efter at han sammen med en kollega truede en midlertidig ansat i SAS Ground Handling, der i lufthavnen sikrer, at bagagen kommer frem til passagererne.

Den tidligere næstformand ville have den midlertidigt ansatte til at melde sig ind i 3F. Men vikaren ville blive i ingeniørernes fagforening, IDA, hvor han i dag er medlem. Han er medlem her, fordi han er uddannet ingeniør.

23. juli i år henvender den tidligere næstformand sammen med en kollega sig til vikaren for at få ham til at droppe IDA og i stedet melde sig ind i 3F.  Vikaren tænder sin telefon og optager samtalen, som Berlingske siden er kommet i besiddelse af. Optagelsen kan høres her.

Her fremgår det, hvordan vikaren flere gange henviser til sin ret til at vælge, hvilken fagforening han vil være medlem af. Vikaren siger, at han ifølge loven har ret til frit at vælge fagforening. Dette bliver afvist af næstformanden.

»Har du aldrig hørt om jungleloven? Den lever herude. Det vil sige, at der kun er én fagforening, som vi er medlem af herude. Vi er alle sammen medlem af den samme forening,« siger den tidligere næstformand blandt andet i lydfilen.

I løbet af samtalen bliver tonen hårdere. Vikaren får blandt at vide, at han er klam, og at han vil komme til at få det hårdt.

Men sagen får et efterspil for næstformanden. For senere ender optagelse hos ledelsen i SAS. Det fører til, at SAS-ledelsen gennemgår sagen, og ifølge Berlingskes oplysninger bliver det overvejet at afskedige næstformanden. Men i sidste ende slipper han med en alvorlig påtale.

Til gengæld må han opgive sit tillidshverv i den faglige klub i lufthavnen, fremgår det af mødereferatet, der er dateret 4. september.

»Samtidig blev det offentliggjort, at næstformand (navn udeladt, red.) trækker sig, som en konsekvens af en episode tidligere på sommeren,« hedder det.

Næstformanden bliver betegnet som meget vellidt af sine kolleger, og på mødet i september er der da heller ikke utilfredshed med ham. I stedet går han ifølge Berlingskes oplysninger af med et bragende bifald fra sine kollegaer.

Sagen om trusler ender ikke her. For i sidste uge gik bagagemedarbejderne pludselig i strejke. Angiveligt skete det, fordi vikaren mødte på arbejde torsdag morgen. Det samme skete igen fredag. Torsdag blev 22 fly aflyst og yderligere 34 om fredagen. Samlet påvirkede strejken 6.000 passagerer.

Den officielle forklaring er ikke, at vikaren er medlem af en anden fagforening end 3F. Derimod bliver han beskyldt for gentagne gange at have filmet flere af sine kollegaer. Det har gjort dem utrygge, lyder det fra 3F. Fagforeningen har taget afstand fra strejken og har understreget, at den ikke har forbindelse med vikarens medlemskab af ingeniørernes fagforening.

Hverken vikaren eller den tidligere næstformand ønsker at udtale sig om sagen til Berlingske.

Tip os: Har du oplevet fagforeningspres? Skriv eller ring til journalist Lasse Friis på 25 45 46 92 eller lafr@berlingske.dk.