SAS-medarbejdere nedlægger arbejdet i protest mod vikar

Det er uvist, hvordan det kommer til at påvirke flytrafikken, men afgangstavlen viser allerede forsinkelser. Klokken 14.25 skal parterne mødes i Arbejdsretten.

 

Medarbejderne i SAS Ground Handling, der står for bagagehåndteringen i Københavns Lufthavn, har onsdag eftermiddag nedlagt arbejdet og er gået til fagligt møde. Det sker kort efter, at en vikar, der i modsætning til de øvrige medarbejdere ikke er medlem af fagforeningen 3F, er mødt op på arbejde.

Det bekræfter SAS over for Berlingske. De fortæller videre, at alle medarbejdere i ground service gik cirka ti minutter efter, at den pågældende medarbejder var mødt. Medarbejderen mødte klokken 13.10, og bagagemedarbejderne gik 13.20.

Det drejer sig om cirka 150 medarbejdere, der er gået, oplyser SAS. Administrative medarbejdere kaldes nu ind til at håndtere bagage. Det er uklart, hvordan det kommer til at påvirke flytrafikken, men afgangstavlen i Københavns Lufthavn viser allerede forsinkelser.

»Det er en uholdbar situationen. Vi kan ikke acceptere, at trusler forekommer i vores virksomhed. Enhver SAS-medarbejder har altid ret til frit at vælge fagforening. Det vil vi altid stå fast på. Det er en dybt alvorligt og principiel sag om at tilsidesætte foreningsfrihed,« udtaler Karin Nyman, kommunikationsdirektør i SAS, til Berlingske.

Parterne skal mødes i Arbejdsretten klokken 14.25, hvor arbejdsnedlæggelsen kan blive erklæret overenskomststridig. Formand for 3F i Kastrup, Henrik Bay-Clausen, siger onsdag eftermiddag til Berlingske, at man i 3f er imod strejken blandt bagagemedarbejderne.

»Årsagen er, at man føler sig voldsomt provokeret. Man mener, at den her kollega har lavet nogle meget grænseoverskridende handlinger ved at filme uden samtykke. Men det berettiger ikke til at nedlægge arbejdet, og det skal løses på en anden måde end ved at gå i strejke,« siger Henrik Bay-Clausen.

Har det nogen betydning, at han ikke er medlem af 3F?

»Pas. I mit hoved var det en lukket og slukket sag. Det var en personalesag, den er blevet sanktioneret og jeg troede, at den del var død. Men den anden del om, at de ikke vil have nogen som filmer, lever i bedste velgående. Problemet er, at man går og filmer kollegaer, uden at de ved det«.

Hemmelig lydfil

Vikaren blev tilbage i juli konfronteret af to kollegaer, der mente, at han skulle melde sig ind i 3F. Berlingske har onsdag beskrevet en lydfil fra samtalen mellem de to og vikaren. På optagelserne kan man blandt andet høre en mand, der var næstformand i en faglig klub i lufthavnen, sige:

»Har du aldrig hørt om jungleloven? Den lever herude. Det vil sige, at der kun er én fagforening, som vi er medlem af herude. Vi er alle sammen medlem af den samme forening,« siger næstformanden blandt andet i lydfilen. Han er siden blevet frataget sine tillidshverv.

Hele lydfilen kan høres lige her. Her kan man også høre, at vikaren bliver truet med, at hans kolleger er klar til at strejke for sagen, og at det vil koste SAS 15 millioner kroner.

Torsdag og fredag i sidste uge strejkede medarbejderne i SAS Ground Handling. Det førte til 74 aflyste flyafgange og berørte over 6.000 passagerer. Mens der var uenighed om den præcise årsag, lød det fra både SAS og 3F i Kastrup, at striden bundede i vikaren.

Ifølge Henrik Bay-Clausen, formand for 3F Kastrup, nedlagde bagagemedarbejderne deres arbejde, fordi vikaren havde udvist »grænseoverskridende adfærd« ved at filme sine kollegaer. SAS har derimod peget på, at strejken skyldes, at vikaren ikke har ønsket at blive medlem i 3F.

Tip os: Har du oplevet fagforeningspres? Skriv eller ring til journalist Lasse Friis på 25 45 46 92 eller lafr@berlingske.dk.