TDC-kunder snydes for hurtig iPhone 5

Både TDC-kunder og danskere i udkantsområder kan glemme alt om at bruge den lynhurtige forbindelse i den nye iPhone 5. Mobilen virker ikke på de rigtige frekvenser.

Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du er kunde hos TDC, eller bare bor langt væk fra en stor by, behøver du ikke drømme våde drømme om at købe en iPhone 5 til brug på det lynende hurtige LTE-netværk. På grund af iPhone 5s mangelfulde understøttelse af de danske mobilfrekvenser, er det nemlig kun hos Telia, Telenor og '3' at iPhone 5 kan fange en mobilmast, der taler samme sprog som telefonen selv.

TDCs LTE-netværk er lukket land for iPhone 5, så iPhone 5-brugere må hos TDC nøjes med at bruge det langsommere 3G-netværk.

Forskel i frekvenserne

LTE, som står for Long Term Evolution og som teleselskaberne kalder 4G, virker på forskellige frekvenser fra selskab til selskab, og mens '3' og Telia kan nyde godt af at bygge ud i 1800 MHz-området, kan Telenor snuppe sig en tur på frihjul, fordi de til nytår slår deres mobilnet sammen med Telias, hvorefter begge selskabers kunder bruger det fælles net, kaldet TT-netværket.

Det betyder, at Telenors kunder vil kunne bruge iPhone 5 på det net, der i øjeblikket er Telias.

Gårsdagens store taber er imidlertid TDC, der slet ikke udbygger i de frekvensområder, som iPhonen understøtter. Her får kunderne en lang næse, hvis de tror, deres nye og hundedyre vidunder vil virke med TDCs mest avancerede netværk.

TDC kan ikke engang løse problemet - for frekvensområderne blev købt på auktion i 2010, hvor TDC altså ikke fik plads i 1800 MHz-spektret.

Surt at være udkantsdansker

Også udkantsdanmark får en lang næse. Her har telelselskaberne ellers hygget sig med at inddrage de gamle GSM-frekvenser i 800 MHz-båndet til brug for LTE, men iPhone 5 understøtter ikke LTE på 800 MHz, hvorfor disse kunder må nøjes med 3G, eller måske endda den endnu mere langsomme Edge-teknologi.

I daglig brug, hvor man bare henter lidt apps, mails og tjekker sin Facebook, vil de færreste mærke forskel på 3G og LTE, men begynder man at streame film, eller bruge mobilen til at gå nettet fra sin computer, vil man kunne mærke stor forskel.

TDC oplyser, at deres 3G-net understøtter hastigheder på op til 42 mbit, mens LTE-kunderne kan få op til 50 Mbit på nuværende tidspunkt. I teorien, altså - for i praksis spiller belastning på masten, afstand til masten, om man er inde eller ude, hvordan man holder mobilen og masser af andre ting ind på, hvilken hastighed, den kan bruges med.

Mest kommunikationsmæssigt problem

- Kigger man på det, kan man sige, at TDCs kunder vil nok ikke mærke den store forskel, men det er da ikke sjovt at være TDC og skulle løse denne opgave kommunikationsmæssigt overfor kunderne. Men man vil ikke kunne mærke forskellen som kunde, medmindre man bruger iPhonen som modem, siger John Strand, teleanalytiker fra Strand Consult.

Har man en særlig kærlighed til LTE, kan man investere i Samsungs flagskib, Galaxy SIII i stedet. Den virker på alle danske teleselskabers LTE-frekvenser.

Uanset hvilket teleselskab man har, skal man dog være klar over, at LTE er under udbygning, og ikke en teknologi, man kan forvente virker alle steder.