Stress ændrer din krop

Et stressfyldt arbejde påvirker kroppens nervesystem, hvilket kan føre til hjerteproblemer. Det viser en ny engelsk undersøgelse.

Foto: Colourbox

En sund livsstil er ikke nok til modvirke de negative effekter, som et stressfyldt arbejde giver.

Det er en af konklusionerne i en engelsk undersøgelse, som mener at have fundet en forbindelse mellem stress og forandringer i den del af kroppens nervesystem, som styrer hjertet.

Undersøgelsen, der er offentliggjort i the European Heart Journal, har fulgt over 10.000 offentligt ansatte i en årrække, skriver BBC.

Her er forskerne kommet tættere på en forklaring på, hvordan stress påvirker kroppen biologisk. Den væsentligste påvirkning rammer den del af kroppens nervesystem, som styrer hjertet, herunder hjertets rytme.

Samtidig påvirkes kroppens neuroendokrine system, som består af nerveceller, der frigiver hormoner til blodet. De af undersøgelsens deltagere, som var ramt af stress, havde en forhøjet mængde af hormonet cortisol i blodet. For meget cortisol kan føre til hjerteproblemer.

På trods af at undersøgelsen viser, at en sund livsstil ikke kan forhindre den negative påvirkning, som stress har på kroppen, så fastslår undersøgelsen dog, at en sund livsstil modvirker hjerteproblemer.