Samsung holder liv i Google-bærbare

Googles styresystem til små bærbare er ikke just en tordnende succes. Alligevel viser Samsung opdaterede Chromebooks frem på CES.

En af de første på vognen var Acer - men nu er udvalget noget større inden for Chromebooks. Bare ikke i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: BECK DIEFENBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har ikke set meget til dem i Danmark endnu, men det betyder ikke, at Googles Chrome OS-styresystem er afgået ved døden. Tværtimod lever systemet sin egen stille og lettere løjerlige eksistens på en række bærbare, som tilbydes i USA.

En af de loyale producenter af de såkaldte Chromebooks, er Samsung - og på CES-messen i Las Vegas har Samsung netop fremvist nye udgaver af selskabets Chrome OS-produkter, herunder den veldesignede Chromebox, der minder lidt om en Mac Mini.

Hele ideen med Chrome OS er, at alt foregår via browseren Chrome. Via denne browser kan ChromeOS tilgå webtjenester som eksempelvis Googles egne netbaserede tjenester, som fx kontorpakken Google Docs, YouTube, Gmail og mange andre.

Det er software, der drives fra skyen - og som dermed stiller meget små krav til maskinerne. Det betyder så igen, at maskinerne kan sælges meget billigt - men også, at man er nødt at være forbundet til nettet, hvis man vil bruge maskinerne til andet end de allermest basale funktioner.

Chrome OS blev annonceret i 2009, men først året efter så den første Chrome OS-maskine dagens lys. Det var den u-brandede CR48, der var en kulsort bærbare, der designmæssigt mindede om en af de tidlige Macbooks.

Dengang fik b.dk nallerne i en CR48, og fik indtryk af en idé, hvor hovedparten af udviklingsarbejdet stadig lå foran.

Selv om Chromebooks har været til salg rundt omkring i Europa, er de dog aldrig rigtig nået til Danmark, hvor man har været henvist til at købe dem på nettet.

Selv om Chrome OS fortsat har sit kommercielle gennembrud foran sig, arbejder flere producenter på Chrome OS-baserede maskiner - og Samsung er en af de nyere drenge i Chrome-klassen.