Papirtyndt materiale kan gendanne kroppens ødelagte væv

Forskere på Aarhus Universitet har udviklet et nyt materiale, der gør det muligt for kroppen selv at danne nyt bindevæv. På sigt er håbet, at det kan hjælpe blandt andet kvinder med nedsunket underliv.

Kvinder med nedsunket underliv kan måske få hjælp af det nye materiale i fremtiden.
Læs mere
Fold sammen

Normalt forbinder man stilladser med vinduespudsere og håndværkere. Men på Aarhus Universitet har et nyt stillads set dagens lys. Det nye stillads er tyndt og blødt og har den egenskab, at det kan hjælpe stamceller til at gendanne ødelagt væv. Det skriver Videnskab.dk.

»Indtil videre har vi afprøvet stilladset på mus og rotter. Men der er stadig et stykke vej, før vi kan bruge stilladset på mennesker,« siger Menglin Chen, adjunkt og gruppeleder fra iNANO på Aarhus Universitet.

Menglin Chen er en af forskerne bag projektet, der er publiceret i Nature Scientific Reports.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere udvikler fremtidens ’menneskelim’

Stilladset er opbygget af bionedbrydelige nanofibre, og materialet efterligner den struktur, som holder sammen på cellerne og støtter vævet. Krops-stilladset er tyndt som papir og kan syes fast på det levende væv.

Fibrene blev af  forskerne forsynet med en hydrogel og signalmolekyler, der hjælper cellerne med at tænde og slukke bestemte gener. På den måde kan forskerne få stamcellerne til at udvikle sig til det ønskede bindevæv.

Læs mere på Videnskab.dk: Danske forskere slukker celler for at kurere kræft

»Vi har fået lavet stamceller ud af almindelige hudceller. Stamcellerne har vi så fået til at sætte sig fast i stilladset og danne nyt fibroblastisk bindevæv. Indtil videre har vi fået det til at virke i mus og rotter, så det siger ikke så meget om, hvordan det vil virke på mennesker. Næste skridt er at prøve det af på større dyr som grise og får,« forklarer Menglin Chen.

Netop får kan opleve samme problemer med nedsynkning i underlivet efter de har født.

Læs mere på Videnskab.dk: Fascinerende video: Se stamceller forvandle sig til blodceller

Ifølge Menglein Chen er det nødvendigt med en ny behandlingsform. De eksisterende metoder er nemlig langt fra optimale.

Blandt andet kan man få lavet syninger i bindevævet, for at holde fast underlivet. Men det skal genopereres i op til 30 procent af alle tilfælde.

Derudover har man også gennem tiden brugt kunstofnet, men det har vist sig at kunne gøre skade på vævet og bruges stort set ikke længere.

 

For flere spændende artikler om ny forskning tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her.