Kaffe sænker risiko for sukkersyge

Kaffedrikkere har lavere risiko for at udvikle sukkersyge. Jo mere kaffe, jo bedre.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Kaffedrikkere med et stort dagligt forbrug har statistisk en ringere sandsynlighed for at udvikle Type 2 diabetes. Hvis man drikker 6-7 kopper om dagen eller mere, er risikoen nedsat med en tredjedel. 4-6 kopper om dagen skærer en fjerdedel af risikoen.

Sammenhængen mellem kaffedrikning og sukkersyge er etableret af et internationalt team af forskere, som har har gransket ni befolkningsundersøgelser, der omfatter både sukkersyge og kaffeforbrug.

Tallene er renset for forstyrrende faktorer som alder og vægt, og de viser med stor sikkerhed en "betydeligt lavere risiko" for sukkersyge hos kaffedrikkerne, skriver forskerne i det anerkende medicinske tidsskrift JAMA, der udgives af den amerikanske lægeforening.

Mens forskerne er helt sikre på den statistiske sammenhæng, er der stadig ingen sikre beviser for den kliniske sammenhæng, men den menes at ligge i kaffens effekt på stofskiftet. Kaffedrikkere har nemlig også - ifølge undersøgelsen - en konsistent lavere tendens til forhøjet blodsukker.

I undersøgelsen har man kun set på Type2 diabetes, som herhjemme også kaldes gammelmandssukkersyge.