Forskere: Onani øger kræftrisiko

Engelske forskere sætter i en ny undersøgelse stor seksualdrift og hyppig onani i forbindelse med prostatakræft.

Modelfoto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis en ung mand onanerer meget, forøger han måske sin risiko for at får prostatakræft senere i livet.

Således når forskere fra University of Nottingham i England i en ny undersøgelse frem til, at der er en sammenhæng mellem en stor seksuel appetit og dermed onani og prostatakræft.

Ifølge undersøgelsen af flere end 800 mænd er risikoen for at få prostatakræft størst for mænd med en stor seksualdrift og et aktivt sexliv i 20erne og 30erne. Risikoen bliver yderligere forstærket, hvis de også onanerer, mener forskerne.

I undersøgelsen blev mændene udspurgt grundigt om deres seksualvaner lige fra deres erotiske debut, antal partnere, frekvens af samleje og onani samt forekomst af kønssygdomme.

431 af mændene var blevet diagnosticeret med prostatakræft før 60 års-alderen, men resten, 409 mænd, var en kontrolgruppe.

- Hormoner ser ud til at spille en afgørende rolle for prostatacancer, og det er meget udbredt at behandle mænd for at reducere forekomsten af hormoner, der menes at stimulere kræftceller, siger lederen af undersøgelsen, Polyxeni Dimitropoulou:

- En mands seksualdrift er også reguleret af hormoner, så denne undersøgelse efterprøver teorien om, at et højt sex-drive påvirker risikoen for prostatakræft.

Men onani er også godt...
Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet British Journal of Urology International, og den når frem til en række konklusioner:

59 procent af begge grupper i undersøgelsen havde seksuel aktivitet (samleje eller onani) 12 gange eller flere om måneden i 20erne. Tallet faldt med årene til 13 procent, når mændene var i 50erne.

39 procent i kræftgruppen havde haft seks kvindelige partnere eller mere, mens tallet for kontrolgruppen var 31 procent.

40 procent af mændene i kræftgruppen havde samleje eller onanerede over 20 gange om måneden i 20erne. For kontrolgruppen var tallet 32 procent. I 30erne og 40erne var mønstret det samme.

I kræftgruppen onanerede 34 procent jævnligt i 20erne, men tallet for kontrolgruppen var 24 procent. I 30erne var fordelingen henholdsvis 41 og 31 procent.

Konklusionerne fra England går stik imod en anden undersøgelse fra Australien fra 2003.

Dengang nåede forskere fra bl.a. Cancer Council Victoria frem til, at mænd, der i 20erne onanerer fem gange ugentligt, har en tredjedel mindre risiko for at udvikle kræftformen.