Screening for prostatakræft nytter ikke

Måden, man tester mænd for prostatakræft på, er upræcis og resulterer i behandling af raske. Derfor fraråder Kræftens Bekæmpelse at gøre den obligatorisk.

Det kan ikke anbefales at screene mænd for prostatakræft, fastslår to store internationale studier af over en kvart million mænd.

Den procedure med blodprøve, der er til rådighed til at fastslå, om en mand har behandlingskrævende form for prostatakræft eller ej, er for usikker, viser forskningen. Og hvis man skulle behandle på baggrund af dem, ville også de mænd, hvis kræftform aldrig ville udvikle sig ondartet, skulle igennem behandling som strålebehandling og fjernelse af prostata – som kan resultere i impotens og inkontinens.

PSA taber til egenundersøgelse
Resultaterne fra de to studier fra USA og Europa viser, at man skal teste 1410 mænd og behandle 48 unødvendigt for at forebygge et enkelt dødsfald som følge af prostatakræft, og det er ikke en god nok grund at basere argumenter for national screening på, mener Kræftens Bekæmpelse.

- Indtil vi har mere præcise testmetoder, er vores anbefaling, at den enkelte mand er opmærksom på symptomer som blod i urinen, lændesmerter og vandladningsbesvær, men at man kun laver PSA-test ud fra en konkret mistanke, siger Kræftens Bekæmpelses forebyggelseschef, Hans Storm, med henvisning til den ellers relativt enkle blodprøve kaldet PSA.

Testen afslører, om manden har prostata-specifikt antigen i blodet. Et forhøjet tal kan være tegn på, at der er kræft i prostata, men det ses også ved helt godartede lidelser. Testen, som er den eneste tilgængelige i dag, giver således ikke svar på, om det en behandlingskrævende eller harmløs form for kræft. Og for ikke at behandle et for stort antal raske – kaldet overbehandling – fraråder man helt at indføre PSA-testen.

Mest udbredte kræftform
Og dermed udskydes debatten om, hvorvidt man skal indføre national screening af alle mænd over en vis alder, som man screener kvinder over 50 år for brystkræft, lidt endnu.

Prostatakræft er den suverænt største kræftform blandt mænd i Danmark. Nye tal fra cancerregistret har netop vist, at 3.598 mænd fik stillet diagnosen prostatakræft i 2007.

Lidt over 1.100 mænd dør årligt af sygdommen.