Flertal for private universiteter

Private universiteter skal have lov til at etablere sig i Danmark, mener regeringspartierne og Dansk Folkeparti.

Danske studerende skal have mulighed for at tage deres videregående uddannelse på et privat universitet i Danmark.

Det mener det store regeringsparti Venstre, som vil lade private universiteter få del i de offentlige uddannelseskroner, de såkaldte taxameterpenge, så de kan konkurrere på lige vilkår med de eksisterende otte offentlige universiteter.

»Vi skal have gjort paletten af uddannelsestilbud større til gavn for både danske studerende, danske virksomheder og hele det danske samfund. Private universiteter vil kunne øge konkurrencen på uddannelsesområdet og dermed skabe dygtigere studerende. For os er det afgørende, at uddannelsernes kvalitet er i topklasse, og så er det ikke afgørende, om universitetet er privat eller offentligt ejet,« siger forskningsordfører Torsten Schack Pedersen (V).

Både de Konservative og Dansk Folkeparti støtter forslaget, som dermed er sikret et politisk flertal.

Venstre lægger op til, at private universiteter lige som de offentlige skal være underlagt krav om at forske, ligesom det skal være muligt for studerende at tage taxameterpenge med over til et privat universitet.

Rektorkollegiets formand og rektor på Syddansk Universitet, Jens Oddershede, hilser konkurrencen fra private universiteter velkommen, hvis de kommer til at operere på samme betingelser som de offentlige.

»Hvis det kan øge uddannelseskvaliteten, at der kommer private universiteter til Danmark, så vil vi ikke være modstander af det,« siger Jens Oddershede.

Venstre vil samtidig give udenlandske universiteter mulighed for at oprette filialer i Danmark.

»Der er nogle meget spændende udenlandske universiteter, særligt amerikanske og australske, som er i gang med at placere afdelinger rundt omkring i verden. De skal også have lov til at bosætte sig i Danmark, så danske studerende får endnu flere valgmuligheder,« siger Torsten Schack Pedersen.