100 dollars-bærbar klar til produktion

100 dollars-computeren til verdens fattigste børn er nu klar til produktion. Mens den i starten blev latteligjort af computerindustrien, efterligner de nu nogle af projektets innovative løsninger.

Foto: laptop.org Fold sammen
Læs mere

Fem år efter de første planer om en 100-dollars bærbar til verdens fattigste børn, er den innovative computer nu klar til produktion.

Fabrikkerne, der fremstiller computerens 800 forskellige komponenter, har nu fået grønt lys til at gå i gang. Efter planen vil de første børn modtage computeren til oktober.

Organisationen bag computeren, One Laptop per Child (OLPC) - en bærbar per barn - skal nå en produktion på mindst tre millioner maskiner, før prisen kommer ned på 100 dollars. Lige nu ligger den på 176, hvilket til dels skyldes den rekordlave dollar.

Blev tidligere latterliggjort

Udviklingen af 100-dollars computeren kaldet XO har været en lang og smertefuld proces. I projektets indledende faser blev computeren latterliggjort og bagatelliseret af både presse og computerindustrien.

Chefen for verdens største chipproducent Intel, Craigh Barret, blev kendt for at kalde XO for en 100 dollars-dims.

Andre mente, at man hellere skulle sørge for mad og medicin til verden fattigste børn i stedet for at give dem et stykke dyrt legetøj.

Og selv Microsofts grundlægger, Bill Gates, satte spørgsmålstegn ved designet - specielt den lille skærm og den ikke eksisterende harddisk, der er erstattet af 1 GB flash ram-disk uden bevægelige dele og et meget lavt strømforbrug.

Mens OLPCs grundlægger, professor Nichola Negroponte, har hele tiden holdt fast i, at det ikke var et computerprojekt men et uddannelsesprojekt.

Og kritikken er da også forstummet efterhånden som den skriggrønne computer har taget form. Intel har endda skiftet mening. De mener nu, at XO har kæmpepotentiale, og de har slået pjalterne sammen med One Laptop per Child (OLPC) for at være med i den fortsatte udvikling.

FN tidligere generalsekretær, Kofi Annan, har støttet projektet lige fra starten. Han beskriver det som et udtryk for global solidaritet og en redskab til at åbne en ny front i kampen for fattige børns uddannelse, skriver BBC.

Nørderne hylder den

XO's innovative design og originale løsninger har høstet stor ros fra computereksperter verden over.

Kernen i computeren er det trådløse netværk, som på en meget let måde kan koble XO'erne sammen. En lærer med en større computer kan styre undervisningen centralt over netværket. Børnene kan kommunikere med tekst eller over det indbyggede webcam, der også kan bruges som lysmåler i fysiskundervisningen.

Chipproducenten AMD har udviklet en - om end lidt langsom - men ekstremt energieffektiv processor på 433 mhz. Den kan bl.a. slukke for sig selv, når åbne programmer er inaktive.

Computerens skærm bruger kun 2 watt, når den kører i farver. Men en speciel funktion, ingen andre computere har, kan slå skærmen over i sort hvid. Udover den så bliver mulig at bruge i direkte afrikansk sollys, bringer det skærmens strømforbrug ned på sølle 0,2 watt.

Det ekstremt lave strømforbrug gør sammen med det delvist vand- og støvtætte kabinet computeren ekstremt hårdfør. Computerne kan lades op med håndkraft, solenergi eller en konventionel oplader.

XOs styresystem er bygget over en nedkogt version af Linux, der kun fylder 256 mb. Windows XP fylder til sammenligning 1.5 GB.

Styresystemet understøtter computerens højt udviklet trådløse netværk, indbyggede webcam, mediaplayer, tekstbehandling og andre former for indlæringsprogrammer.

Testmaskiner bliver lige nu afprøvet på skoler i Nigeria og Brasilien. Det er endnu ikke offentliggjort, hvilke lander der har købt computeren, der bliver fremstillet af verdens største producent af bærbare computere Quanta.