Vrede i Iran: USA anholder prominent TV-vært

Flere amerikanerne sidder fængslet i Iran. Nu hævder iranerne, at USA har taget hævn.

Chefen for TV-kanalen Press TV holder pressekonference om TV-værten Marzieh Hashemis anholdelse. TV-værten ses på plakaten bag ham. Foto: Ritzau/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Striden mellem Iran og USA ekskalerer igen.

Marzieh Hashemi, en prominent TV-vært fra den iranske nyhedskanal Press TV, er blevet anholdt i USA, oplyser hendes iranske arbejdsgiver. Det skriver både BBC og The Guardian. Anholdelsen af Hashemi kommer efter, at Iran den seneste tid har anholdt mindst fire amerikanske statsborgere - flere af dem er anklaget for spionage.

Marzieh Hashemi er født i USA under navnet Melanie Franklin. Hun blev angiveligt anholdt, da hun tidligere på ugen befandt sig i St. Louis. Det er uvist, hvad hun er anholdt for, og det har ikke været muligt for amerikanske medier at finde ud af, hvor hun er fængslet. Ifølge Press TV skulle hun besøge familiemedlemmer i USA.

»Det er en uacceptabel politisk handling, der træder på ytringsfriheden,« sagde Mohammad Javad Zarif, Irans udenrigsminister, til iransk stats-TV, ifølge The Guardian.

»Amerikanerne må omgående stoppe dette politiske spil,« fortsatte han.

De amerikanske myndigheder har ikke bekræftet eller kommenteret anholdelsen.

Elendigt forhold

Mindst fire amerikanere sidder fængslet i Iran. USA mener, at anklagerne mod dem er opdigtede. Flere er idømt lange fængselsdomme.

I sidste uge bekræftede Iran, at de holder den amerikanske krigsveteran Michael White fanget. Michael White skulle være kommet hjem fra sin rejse til Iran 27. juli. Men han steg aldrig om bord på flyet. Siden har han formentlig siddet i et iransk fængsel.

Af de tre andre amerikanske statsborgere, der sidder fængslet i Iran, er to af dem af iransk oprindelse. En fjerde – den tidligere FBI-agent Robert A. Levinson – har været forsvundet i landet siden 2007.

I 2018 trak Donald Trump USA ud af atomaftalen med Iran. Siden har USA indført nye sanktioner mod landet, og forholdet er gradvist blevet forringet. USA og Iran har ikke diplomatiske forbindelser, og kommunikationen mellem de to lande foregår via diplomater i Schweiz, skriver BBC.