Michael White har været væk siden juli: Iran bekræfter at have fængslet amerikansk krigsveteran

Ifølge en tidligere fængselskammerat har amerikaneren været fængslet i Iran siden sommeren uden at vide, hvad han er anklaget for. Han er bange, deprimeret og frygter, at han har kræft.

Iran bekræftede i januar at have fængslet den amerikanske statsborger og krigsveteran, 46-årige Michael White. Iran har ikke løsladt nogen amerikanske fanger, siden atomaftalen blev indgået i 2016. Den har USA siden da trukket sig ud af, og nye, hårde sanktioner »uden fortilfælde« er blevet iværksat mod det iranske styre. Det har onsdag fået Ayatollah Ali Khamenei til at kalde Trump-regeringen for »idioter«. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEADER OFFICE HANDOUT

Michael White skulle være kommet hjem fra sin rejse til Iran 27. juli. Men han steg aldrig om bord på flyet.

Han har nemlig siden da formentlig siddet i et iransk fængsel, skriver NPR. Iran bekræfter at have fængslet den 46-årige amerikanske statsborger og tidligere krigsveteran.

»En amerikansk statsborger ved navn Michael White blev arresteret for et stykke tid siden i byen Mashhad,« fortalte en talsperson for Irans udenrigsministerium til det statsejede medie Islamic Republic News Agency.

Talspersonen fortalte i samme ombæring, at Whites anholdelse hurtigt blev kommunikeret videre til den amerikanske regering.

Hvornår de amerikanske myndigheder fandt ud af, at Michael White sad i et iransk fængsel, vides ikke, men hans mor, Joanne White, fortæller, at hun slog alarm til amerikanske myndigheder, da han ikke kom med flyet hjem 27. juli. Hun har måttet vente på nyt om sin søn siden da – indtil hun for tre uger siden fik at vide, at han var fængslet i Iran.

USAs udenrigsministerium bekræfter, at de kender til fængslingen af en amerikansk statsborger i Iran, men afviser at offentliggøre, hvem der er tale om. Forsvarsministeriet afviser ligeledes – af hensyn til hans sikkerhed – at offentliggøre detaljer om Michael White, hans rang i militæret og hans fortid i forsvaret.

Michael Whites mor har fortalt til flere medier, at han blev arresteret, mens han besøgte sin kæreste i Iran. I et interview med The New York Times fortæller hun, at han har besøgt hende flere gange.

»Jeg er meget bekymret for hans helbred,« fortæller hun til CBS: »Han er lige kommet sig over sin kræftsygdom, og jeg er bekymret for hans tilstand.«

Det var netmediet IranWire, der først skrev om den fængslede amerikaner. En tidligere fange ved navn Ivar Farhadi fortalte i et interview mandag, at han havde mødt Michael White i Vakilabad-fængslet i den nordøstlige by Mashhad – hvor iranske myndigheder siden har bekræftet at have arresteret amerikaneren.

Ivar Farhadi fortæller ligesom Joanne White, at Michael White var taget til Iran for at besøge en kvinde, han havde mødt online. Han havde besøgt hende tre gange, men blev arresteret i den internationale lufthavn i Mashhad på den seneste tur i sommeren 2018, ifølge Farhadi.

Farhadi fortæller til NPR, at Michael White ikke kendte anklagerne mod ham. Han frygtede, at hans kræftsygdom var kommet tilbage, men fik ikke nogen »medicinsk eller ernæringsmæssing hjælp overhovedet«. Han var bange og deprimeret og lå i sengeafsnit med farlige mennesker, ifølge Farhadi.

Farhadi er ikke klar over, om White er blevet udsat for tortur, men fortæller, at han aldrig så mærker eller skrammer på amerikaneren. Han har ikke kunnet fortælle om Whites sag, før han selv formåede at flygte ud af Iran til Tyrkiet, fortæller han NPR.

»Jeg kunne ikke tale om ham i Iran, fordi jeg selv er en tidligere politisk fange, og det kunne bringe mit liv i fare.«

Fængslingen af den 46-årige amerikanske statsborger og tidligere krigsveteran kan forværre det i forvejen anspændte forhold mellem USA og Iran. Iran har ikke løsladt nogen fængslede amerikanere, siden atomaftalen blev vedtaget i januar 2016. Den har USA siden trukket sig ud af, og hårde sanktioner er blevet genoptaget over for det iranske styre.

Onsdag sagde Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, i en tale, at Trump-regeringen bestod af »idioter« og kritiserede de amerikanske sanktioner, som rammer den iranske økonomi meget hårdt.

»Amerikanerne siger begejstret, at disse sanktioner er uden fortilfælde i historien. Ja, de er uden fortilfælde. Og nederlaget, som amerikanerne vil lide over dem, kommer til at være uden fortilfælde, hvis Gud vil,« sagde han ifølge Reuters.

Mindst tre andre amerikanske statsborgere, to af dem af iransk oprindelse, sidder fængslet i Iran. En fjerde – den tidligere FBI-agent Robert A. Levinson – har været forsvundet i landet siden 2007.