Trump har ikke engang meldt sit kandidatur – men meningsmålingerne er ikke i tvivl

Et flertal af republikanske vælgere er klar til at støtte Donald Trump, men en kronprins står klar i kulissen.

 
Under sit nye slogan Save America eller Red Amerika holdt tidligere præsident Donald Trump et vælgermøde i Wellington i delstaten Ohio i sommers. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er tre år til næste præsidentvalg, og Donald Trump har ikke annonceret sit kandidatur.

Men det afholder ikke amerikanske analyseinstitutter fra løbende at undersøge den tidligere amerikanske præsidents popularitet blandt republikanske vælgere.

Således har Harvard University i en ny rundspørge udspurgt en repræsentativ gruppe republikanske vælgere, hvilken kandidat – ud af et felt på otte potentielle kandidater – de vil stemme på, hvis de skulle vælge en præsidentkandidat til deres parti.

Feltet tæller ud over Donald Trump blandt andre Floridas guvernør, Ron DeSantis, og tidligere vicepræsident Mike Pence.

Rundspørgen viser, at Donald Trump stadig er en populær mand blandt de republikanske vælgere.

57 procent af de adspurgte republikanske vælgere ville stemme på Donald Trump, skriver The Hill.

DeSantis og Pence får henholdsvis 12 og 11 procent i opbakning.

Hvis Donald Trump ikke vælger at stille op igen, synes en kronprins at stå klar i kulissen. Og det er ikke den tidligere vicepræsident, men  Ron DeSantis.

Harvard Univerisity har nemlig også spurgt, hvem vælgere ville stemme på i tilfælde af, at Trump ikke stiller op igen. Her får Ron DeSantis 30 procent stemmerne, mens 24 procent ville stemme på Mike Pence

43-årige Ron DeSantis blev valgt som Floridas guvernør i 2018 efter en snæver sejr over Andrew Gillum. Fra 2013 til 2018 sad Ron DeSantis i Repræsentanternes Hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: CAROLINE BREHMAN.

Donald Trump har tidligere støttet Ron DeSantis og hjulpet med at fremme hans karriere, men nu synes Trump at frygte, at lærlingen er ved at forråde ham, som Berlingske beskriver det.

Som kongen af det republikanske parti forlanger Donald Trump blind loyalitet, og Ron De Santis opfører sig i den forbindelse i stigende grad som en trussel, mener ekspræsidenten angiveligt.

Under private samtaler med rådgivere og venner sviner Donald Trump guvernøren til, skriver The New York Times og mediet Axios, som har talt med anonyme kilder tæt på Donald Trump. Den tidligere præsident klager over, at Ron DeSantis ikke vil sige »de magiske ord«.

Ron DeSantis har nemlig aldrig sagt offentligt, at han bakker op, hvis Donald Trump gør et nyt forsøg på at blive præsident i 2024.

Der spekuleres i, om Ron DeSantis selv vil stille op i 2024. I modsætning til andre potentielle kandidater har DeSantis aldrig erklæret, at dette naturligvis ikke kommer på tale, hvis Donald Trump stiller op.