Første forsøg på at angribe kongresmedlemmer blev afblæst. Nu frygter FBI et nyt og endnu værre skrækscenario

FBI forbereder sig på det værst tænkelige scenarie ved indsættelsen af Joe Biden som USAs kommende præsident – nemlig, at han kan blive udsat for et angreb fra de betjente eller soldater, der er sat til at passe på ham ved indsættelsen 20. januar.

USAs nationale sikkerhedstjeneste FBI  frygter for, hvorvidt et »insiderangreb« kan finde sted, når Joe Biden indsættes som USAs præsident 20. januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mark Makela/Reuters/Ritzau Scanpix

De er klædt i blå og camouflagefarvede uniformer, og de er kaldt ind med et vigtigt og altafgørende formål: at passe på Joe Biden, som onsdag 20. januar indsættes som USAs præsident de næste fire år.

Men nu frygter FBI samt embedsmænd i det amerikanske forsvar, at den nyvalgte præsident kan blive udsat for et angreb af de selvsamme soldater og betjente, som har til opgave at sørge for præsidentens sikkerhed.

Frygten for et potentielt »insider-angreb« kommer på bagkant af 6. januar, hvor tusindvis af vrede Trump-tilhængere stormede Kongressen, og hvor flere ansatte ved Kongressens eget politikorps er blevet mistænkt for at støtte de voldelige demonstranter.

Trump-tilhængere stormede 6. januar Capitol-bygningen i Washington, D.C.. Her afbrød de den officielle afstemning om valgresultatet efter præsidentvalget, hvor de trængte helt ind i Senatets sal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Lo Scalzo/EPA/Ritzau Scanpix.

FBI starter indgribende sikkerhedstjek

Derfor bliver de 25.000 soldater fra Nationalgarden, som lige nu strømmer til Washington, D.C. fra hele landet, undersøgt grundigt for potentielle sikkerhedstrusler.

FBI er nemlig gået i gang med et gennemgribende sikkerhedstjek af de soldater og betjente, som skal være til stede 20. januar. Et sikkerheds- og overvågningsarbejde, som overgår alle tidligere sikkerhedstjek op til indsættelsen af en nyvalgt præsident.

Et stort område omkring Kongressen er nu en »grøn zone«, hvor uvedkommende ikke har adgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eric Thayer/AFP/Ritzau Scanpix.

Den amerikanske sikkerhedstjeneste har advaret om planer om »bevæbnede protester« i hovedstaden og alle 50 delstatshovedstæder de kommende dage. Søndag forløb dog langt mere fredeligt end forventet, på trods af at særligt den højreradikale bevægelse Boogaloo havde planlagt demonstrationer i alle 50 delstater.

I flere stater var der flere journalister og mere politi til stede, end der var bevæbnede demonstranter.

Endnu ikke tegn på trussel

USAs hærminister, Ryan McCarthy fortalte søndag til AFP, at embedsmænd er oplyst om den potentielle sikkerhedstrussel, at han har bedt ledende poster i militæret og politiet om at være opmærksomme på, om der opstår problemer i egne rækker,  mens medlemmer i Nationalgarden bliver trænet i at identificere potentielle interne trusler.

»Vi gennemgår hele tiden vore processer og tager et andet og tredje kig på alle enkeltpersoner, som er tilknyttet operationen,« siger han.

Han tilføjer dog, at man indtil videre ikke har set beviser på, at et »insiderangreb« er under opsejling. men at den største sikkerhedsmæssige bekymring vil være, at en bevæbnet gruppe går til angreb, eller at nogle placerer sprængstoffer eller lignende ved indsættelsen.

Det vigtigste mål er derfor ifølge Ryan McCarthy, at indsættelsen afholdes uden hændelser.

»Dette er en national prioritet. Vi er nødt til at få succes som en institution, »sagde McCarthy. »Vi ønsker at sende beskeden til alle i USA og for resten af ​​verden, at vi kan gøre dette sikkert og fredeligt.«