Det var næppe det svar, Trump havde ønsket. Ikke engang Republikanerne kan stå inde for det

Det er blevet en del af Donald Trumps eftermæle: Hans mange påstande om valgsvindel. Men nu bliver hans beskyldninger igen skudt ned. Denne gang af den republikanske lejr.

 
Trumps seneste offentlige optrædelse var ved en konvention i North Carolina den 5. juni 2021 - her gentog han mange af de samme punkter omkring det såkaldte fupvalg i 2020. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Donald Trump har igen og igen gentaget, at den eneste grund til, at Joe Biden vandt præsidentvalget i 2020, var snyd med stemmerne.

Men endnu har han ikke kunnet fremlægge beviser eller dokumentation for sine påstande. Og havde han håbet, at en ny, republikanskledet undersøgelse ville fremlægge de manglende beviser, må han være svært skuffet.

En 55 sider lang rapport, der er igangsat af en gruppe republikanske politikere i delstaten Michigan, konkluderer, at der »intet bevis er for udbredt eller systematisk svindel« under valget i Michigan.

Trump og hans administration har ellers tidligere påstået, at statens valgresultat var falsk. Joe Biden vandt staten med 154.188 stemmer og en margen på 2,78 procent.

Det skriver CNN.

Undersøgelsen konkluderer, at der ikke er forelagt bevis for hverken »svindel eller en organiseret og omfattende indsats for at begå bedragerisk aktivitet«.

Rapporten affejer dermed alle Trumps påstande.

Donald Trump har gentaget det igen og igen, men nu underminerer en gruppe Republikanere hans påstande. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Drake/Reuters/Ritzau Scanpix.

Michigan har ligesom flere andre republikanske stater ellers igangsat flere lovforslag efter præsidentvalget, der skulle dæmme op for den formodede valgsvindel. Blandt andet ved at stramme reglerne for identifikation og begrænse tidsrummet, hvor man kan stemme.

Lovforslagene vil særligt ramme de vælgere, der traditionelt stemmer på demokraterne. Demokraterne er stærkt imod forslagene, som de ser som et forsøg på at få færre mennesker til at stemme ved det kommende midtvejsvalg i 2022.

Demokraterne i det amerikanske senat har uden held forsøgt at indfører føderale valgreformer, der skulle sætte en stopper for de republikanske staters lovgivning.

Republikanerne har påstået, at lovforslagene ville beskytte valgets integritet. En »integritet«, der fortsat ikke er beviser for, er i fare, skriver NBC News.

Trumps administration har påstået, at personer, der ikke længere er i live eller er fraflyttet Michigan, skulle have stemt ved valget. Men de anklager afviser rapporten også.

Michigan Senatstilsynskomité begyndte sin undersøgelse af påstande om valgsvindel allerede 7. november, kun få dage efter valgdagen.

Selvom rapporten ikke fandt bevis for udbredt bedrageri, er der dog »klare svagheder« i Michigans valgsystem, som »kræver lovgivningsmæssig initiativer«, fremgår det.