Hej Danmark, kan I høre mig...

Landsholdet gav den for fuld megafon i 6-0-pligtsejren over Gibraltar. Vejen til EM ligger lige for med tre point i Georgien i morgen og en sejr over Schweiz i Parken om en måned.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group D - Gibraltar v Denmark - Victoria Stadium, Gibraltar - September 5, 2019 Denmark's Thomas Delaney speaks to fans at the end of the match REUTERS/Jon Nazca Fold sammen
Læs mere
Foto: JON NAZCA

Hvide skjorter på stribe i ekspertstudiet, der vanen tro er stillet op som en pult nede ved den ene baglinje for at være i øjenhøjde med kampbane og spillere, der varmer op. Værten Zak Egholm til højre, den gamle landsholdsback Lars Jacobsen i midten og Thomas Gravesen på venstre kant i billedet. Jacobsen er midt i en seriøs udlægning af nødvendig fleksibilitet i det danske spil, da man ser Gravesen dreje hele overkroppen og strække den ene arm i vejret: »Hej Lars,« råber han højlydt med retning mod landsholdets målmandstræner, Lars Høgh, som han havde fået øje på i øjenkrogen midt under live-studiet. Zak Egholm går i grineflip, og Lars Jacobsen taber tråden i talestrømmen. »Graver« står bare og griner. Den gamle midtbanekriger bliver aldrig den retoriske driblekonge i et fodboldstudie, men han bringer energi og uforudsigelighed til genren. Ham kan man ikke tæmme i en tv-spændeskjorte, hvis og når han synes, det er på sin plads at hilse på Lars Høgh.

Ingen uden aktie i selve kampen på banen kan som Thomas Gravesen sætte sig op til en landskamp mod Gibraltar, der udgjorde det sikreste flueben i mands EM-minde i kvalifikationskampagnen frem mod den slutrunde, der til næste sommer udspiller en del af det indledende gruppespil i Danmark. En kampagne, der med et unødvendigt pointtab i foråret til Irland i Parken så langt fra er sikker, og som søndagens udebanekamp mod Georgien giver en mere udslagsgivende strømpil på. Tre point i Tbilisi samt en sejr i et udsolgt Parken over Schweiz om en måned, og billetten er noget nær i hus. I den lidt værre udgave ender danskerne igen i en afgørende kvalifikationskamp i sidste spillerunde i Dublin mod Irland.

Seks mål og en selvtillid på kontoen

Alligevel gav de let absurde arbejdsforhold på kunstgræsbanen klemt inde imellem The Rock og lufthavnens landingsbane på den spanske sydspids en god gang kamptræning frem mod slutspurten i gruppen. Og gav et indtryk af et landshold i mental balance med sig selv.

6-0-sejr og ingen slinger på vej mod næste stop i Georgien. Christian Eriksen synes med to straffesparksmål, en assist og fint spilfordelingshumør ingenlunde tynget af, at han fik transfervinduet smækket i lige for næsen af de klubskiftedrømme, han luftede ved seneste landsholdssamling i foråret. Han har ikke forlænget kontrakten med Tottenham, og mon ikke, der blot er sat en hasp i vinduet, så det bliver relativt let at genåbne til januar med spanske presserygter om en shopping-offensiv i London.

De to hovedstadsklubber Atletico og Real synes fremdeles interesserede. Anfører Simon Kjær bankede rust af for åben skærm efter en stillestående start i Sevilla og lynlejeskifte til italienske Atalanta fra næstkommende weekend. Daniel Wass bør være manden på højre back og fremad banen, hvis han lige strammer knopperne og koncentrationen.

Og ugens store historie med udspring i FC København, Nicklas Bendtner, får nok næppe indflydelse på den i gangværende EM-kampagne med et muligt comeback i front for landsholdet. Den plads synes forbeholdt en skarp Christian Gytkjær og Kasper Dolberg, der lige skal i gang efter klubskiftet fra Ajax til franske Nice.

Syv-otte efterårskasser, en kontraktforlængelse i FCK og endnu en stime i foråret synes dog sagtens at kunne bringe Bendtner i spil til en endelig EM-trup, hvis Danmark ellers kvalificerer sig. Først og fremmest fordi, landstræner Åge Hareide har vist sig villig til at benytte sig af Nicklas Bendtner i topform.

Hej, Hej, Hareide

DBU har omvendt ikke tænkt sig at benytte sig af Åge Hareide efter en eventuel EM-slutrunde, og landstræneren selv har været så langt fra topformen efter en knæoperation, at han end ikke er med på turen til Gibraltar og Georgien, så assistent Jon Dahl Tomasson har forestået træning og udskiftninger.

Den reelle afskedigelse af Åge Hareide har endnu ikke bundfældet sig helt i spillertruppen. Ingen af spillerne har været inde over beslutningen om at ansætte Kasper Hjulmand, der får ventetiden frem mod overtagelsen efter EM til at gå med et konsulentjob i DBU.

Man fornemmer en vis undren over at skille sig af med den 65-årige nordmand med et ubesejret generalieblad på tykkelse af et kampprogram: »Det var ikke noget, vi havde forventet i den situation. Men det er ikke noget, der har med os at gøre. Det har at gøre med DBU som organisation. Er det den bedste beslutning for dem, er det den bedste beslutning for dem,« udtalte Christian Eriksen undvigende til B.T. op til opgøret mod Gibraltar.

Midtbanegeneralen scorede i 6-0-sejren sit mål nummer 28 og 29 og er nu nummer otte på alle tiders topscorer-liste på det danske herrelandshold – blot en enkelt pind efter førnævnte Bendtner. De 23 af målene er sat ind under Åge Hareide i løbet af de seneste tre år, så nordmanden har i den grad forløst Eriksens målscoringspotentiale.

Eurosport forsøgte sig med et par kritiske norske røster i optakten til kampen. Norske kommentatorer, der ikke helt kunne forstå, hvorfor DBU ikke havde forlænget med Åge Hareide med de resultater, han har leveret. At man godt nok havde høje for forventninger til sin landstræner, hvis Hareides resultater ikke rakte. Nede ved pulten ved baglinjen forsøgte værten Zak Egholm at hudflette DBU-fodbolddirektør Peter Møller, der på halvirritabel vis gjorde Egholm opmærksom på, at præmissen for interviewet var, at han ikke skulle forholde sig yderligere til ansættelsen af Hjulmand på Hareides bekostning.

Nu var det jo også Jon Dahl, der stod derinde, men selvfølgelig på sin journalistiske plads at forfølge den dagsorden. Hverken i politik eller fodbold kommer man langt med forhåndstilrettelagt spin. Eller det gør man nok, men strategien fremmer mere politikerlede end folkelig begejstring. Landsholdet lever fortrinsvis af det sidste.

»Hej, Danmark!«

Og på den vis fik en hel langside med imponerende 700 danske tilhængere på tribunen også sin eksklusive oplevelse, da Thomas Delaney greb ud efter en megafon og løb over foran de danske fans og takkede for opbakningen. Og lovede sågar for åben megafon at kvalificere sig til EM.

Det var givetvis DBUs nyansatte fankoordinator, der havde gjort sit forarbejde, selvom man gerne vil tro, at stuntet var mere spontant end som så. Taktik er også en form for tilrettelæggelse, og det var vanskeligt at forpurre drejebogens gang mod Gibraltar torsdag aften. Forløbet gav sig selv. Søndag i Georgien forhåbentlig ligeså. Men kom bare med noget Graver-udstråling. Viljen til at skille sig lidt ud i uniformen, bryde
manuskriptet og dreje sig rundt med et: »Hej Danmark...«