En talentfabrik uden lige

Daniel Agger blev i torsdags den dyreste spiller en dansk klub nogensinde har solgt. Et enestående eventyr som startede i ydmyge Rosenhøj Boldklub i Hvidovre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er en forretningshemmelighed.«

Formand i Rosenhøj Boldklub Birgir Sveinsson svarer med et glimt i øjet ikke lige med det samme på hemmeligheden bag udklækningen af de mange talenter, der har berørt græsset i den lille Hvidovre-klub.

En forretningshemmelighed mange klubber gerne ville have fingrene i, hvis de kunne kopiere Rosenhøjs evne til at sprøjte talenter ud. Daniel Agger er nemlig langt fra den eneste lysende stjerne som har løbet rundt på det grønne areal beliggende mellem Hvidovre Hospital, Risbjerg Kirkegård og Sønderkærskolen.

Et noget uskønt og lidet flatterende betonkvarter, som Rosenhøj Boldklub ligger midt i.

Klubnavnet står med grønne bogstaver på røde mursten og ligner heller ikke rigtig noget særligt i det snigende tusmørke, hvor en ung lyshåret kvinde i en hvid Schott-jakke med en Netto-pose fyldt med varer i den ene hånd og en hvid amerikansk bulldog i snor i den anden krydser Kettegård Allé og vader forbi Rosenhøj Boldklub.

Men ikke destro mindre er det her, Daniel Agger, U21-landsholdsspillere som Kasper Lorentzen og Michael Krohn-Dehli har slået deres folder, da benene var knap så lange, støvlerne knap så dyre og målene var noget lettere at score, end de er i Superligaen og den hollandske Æresdivision.

Faktisk er Daniel Agger langt fra den eneste i familien, som har spillet i Rosenhøj Boldklub. Eksempelvis spiller Daniel Aggers far Knud stadig på Oldboys-holdet sammen med sin bror John. Daniels farmand og onkel har spillet det meste af deres liv i den lille Hvidovre-klub.

Indtil for ganske få år siden spillede Daniel Aggers fætter, Nicolai, også i klubben. Sidstnævnte blev skibbet af til Brøndby som lilleputspiller og var fornylig med i Brøndbys trup til indendørsstævnet i Brøndbyhallen. Og den 16-årige angriber har allerede spillet 12 landskampe for U17-landsholdet med fem scoringer til følge.Rosenhøj Boldklub er en solstrålehistorie i dansk fodbold. Selv om det er de større klubber som Brøndby og FC Nordsjælland, der viderudvikler talenterne det sidste stykke, så kan Rosenhøj som det første led i fødekæden ikke fratages æren for en stor del af arbejdet.

Et leverandørarbejde, der endog kan vise sig at være særdeles lukrativt. For Rosenhøj kan forvente at modtage et klækkeligt beløb i kompensation for at have udviklet Daniel Agger, fra han var fem år gammel til han blev næsten 13 år.

Selv om det kun er fra det 12. til det 15. år, hvor der rent faktisk skal ydes kompensation i henhold til FIFAs regler for kompensation af unge spillere, vil et salg på 63 millioner ifølge Berlingske Tidendes beregninger give et anslået beløb på mellem en halv og en hel million kroner til Rosenhøj Boldklub.

For en klub med knap 700 medlemmer og en årlig omsætning på 1,2 millioner kroner - der lige akkurat løber rundt - så vil et sådant pengebeløb være svimlende højt. Et beløb, som Birgir Sveinsson i de kommende år gerne vil bruge på forskønnelse af de nærmeste omgivelser.

»Uha, vi har mange ønsker. Hvis du kigger rundt omkring klubben, så er der mange ting der trænger til fornyelse. Vi har en drøm om at lægge nye fliser og hegne det hele ind og købe en flagstang. Men de materielle ting er kun en del af det. Det andet vi meget gerne vil er at poste en del af pengene i ungdomsafdelingen, så vi kan holde ilden ved lige med hensyn til at udvikle flere af Agger-typen. Så vi opdaterer vores talenttrænere således, at vi får optimeret træningen af vores ungdomsspillere.«

Og den islandske formand er ikke i tvivl om, at der er flere talenter på vej.

»Helt afgjort. Vi har mange gode talenter i øjeblikket. Måske ikke lige af den kaliber som Daniel Agger var, men vores årgang 96 vil jeg gerne fremhæve, der er store talenter i den årgang. De er kun miniputter nu, men de kan nå langt.«

Om der er lige så stort talent i dem, som der var i Daniel Agger, må tiden vise, men blandt de i alt 25 ungdomshold, burde der nok gemme sig flere kommende Superliga-spillere.Forretningshemmeligheden bag talentfabrikken er Birgir Sveinsson - vel at mærke - ikke bleg for at dele. Og i virkeligheden er den måske knap så kompliceret som man kunne tro.

»Vi er ikke så elitefikserede. Vægten ligger og har altid ligget på det sociale element. Selv om vi har avlet gode spillere og er ambitiøse på ungdomsholdenes vegne, er det er ikke det, der er det vigtigste. Vi har en strategi om »en bold pr. spiller«, hver eneste spiller skal have en bold. En filosofi, som er i tråd med den »laudrupske« tankegang. Mest mulig bolderobring og leg er det som udvikler spilleren teknisk.«

Forretningshemmeligheden er hermed givet videre, men det virker nu som om at formand i Rosenhøj Fodboldklub er ret tryg ved, at Rosenhøj har en vis patent på talentudvikling i den nærmeste omegn. www.rosenhojboldklub.dk