VM-feberen stiger stødt

Det er svært at være ligeglad med »2014 FIFA World Cup Brazil«, selvom det er fristende at prøve.

Af uvisse grunde udkommer »2014 FIFA World Cup Brazil« ikke til de nyeste konsoller, så man må finde sig i grafik, der er flot, men et stykke fra det ypperligste. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu står vi her igen. Hver gang en ny slutrunde i fodbold lurer lige om hjørnet, udsender EA Sports en dedikeret version af deres »FIFA« fodbold-serie. Disse specialudgaver er naturligvis ment som opvarmning til fansene, for det giver dem chancen for selv at gennemspille EM eller VM med deres favorithold, inden det hele går i gang for alvor (eller som i Danmarks tilfælde, chancen for at genoplive en drøm, der brast).

Samtidig er det umuligt ikke at føle sig bare en smule udnyttet af spiludviklerne fra EA Sports, eftersom det seneste »FIFA«-spil udkom for blot syv måneder siden. Kunne de dog ikke bare sende årets VM-udgave ud som en download-tilføjelse til »FIFA 14«, i stedet for at lancere det som et selvstændigt spil til fuld pris?

Det skriger umiddelbart af griskhed og udnyttelse af fodboldens glade følgesvende, for vi kan jo ikke lade være med at hoppe i fælden med samlede ben, når løftet om at kunne spæne rundt om Messi og egenhændigt forære VM-pokalen til vores hjemland, bliver viftet foran vores boldsultne øjne. Og selvom forsvaret lyder på, at endnu mere mønt i spilgigantens bugnende kasse er godt, fordi der så kan bruges endnu flere ressourcer på at udvikle det næste »rigtige« kapitel i FIFA-serien (som naturligvis kan købes til september, når VM-feberen er overstået), ender disse spil ofte med at skabe lige dele glæde og foragt, lige dele fornøjelse og skuffelse.

Således også i år, hvor »2014 FIFA World Cup Brazil« nu ligger klar på butikkernes hylder. Ved første øjekast er det nemt at forkaste det. I bund og grund er der tale om en kraftigt beskåret version af »FIFA 14«, med præcis den samme grafik og samme gameplay. Et gammelt spil, blot sminket og dullet op med VM-slutrundens farver og fest, med andre ord. Men så er det jo, at du alligevel ikke kan lade være med at prøve det. Og bum, så sidder du i saksen.

Det er nemlig ikke en tilfældighed, at EA Sports år efter år fejer al modstand til side og har sat sig tonstungt på fodboldspiltronen. De har udviklet sig som eksperter i at sætte stemning og pakke deres spil lækkert ind, og »2014 FIFA World Cup Brazil« er ingen undtagelse. Fra første fløjt bliver du suget ind i VM-stemningen – der er sambarytmer, flyvende introduktioner og masser af grafisk lir, og lynhurtigt er du egentlig ret ligeglad med, at selve spillet ikke byder på særligt meget nyt. Det er jo VM for fa’n!

Til spillets fordel skal også nævnes, at det rent faktisk byder på en del mere end blot afviklingen af de maksimalt syv kampe, et landshold kan komme ud for at skulle spille under selve slutrunden. Ved siden af hovedturneringen kan du spille et af de 203 tilgængelige landshold hele vejen fra de første kvalifikationskampe og frem mod finalen i Rio, du kan genopleve historiske højdepunkter, du kan sammen med op til fire andre spillere konkurrere om at blive landsholdsanfører, og der er ligeledes en række onlinemuligheder, hvor bl.a. 32 spillere kan deltage i et virtuelt VM med hvert deres hold.

Det giver rimelig god dybde, men er ikke noget at falde på halen over sammenlignet med udgangspunktet »FIFA 14«. Det er de små tilføjelser og ændringer i spillet heller ikke, men det er dog værd at nævne et par af de nye features, som at man nu f.eks. kan bruge sin målmand under straffespark til at provokere og distrahere modstanderen, og at kommentatorerne mellem kampene er blevet skarpere end før i deres analyser. Det mest bemærkelsesværdige ved »2014 FIFA World Cup Brazil« er og bliver dog helt klart den grafiske præsentation og udviklernes talent for at skabe den rette stemning.

Når alt kommer til alt, kan man derefter diskutere om stemning er nok til at forlange fuld pris for et spil, der ellers byder på så lidt nyt. Svaret blæser i Brasiliens svale vind, med mindre du er inkarneret fodbold- og VM-fan. I det tilfælde er der ingen vej uden om.