Dansk journalist dropper VM på grund af påståede børnemord

En bevæbnet betjent sikrer området under en aktion i Rios Jacare-slumkvarter i 2012. Betjenten samler efterfølgende det sovende barn - som er på crack-kokain - op (arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOPHE SIMON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske journalist Mikkel Keldorf tog for et halvt år siden til Brasilien for at afdække konsekvenserne af myndighedernes arbejde med at gøre klar til sommerens VM-slutrunde. Planen var, at han skulle blive i Brasilien, til VM er forbi, men nu stopper han optagelserne af en dokumentarfilm og tager hjem til Danmark, to måneder før turneringen går i gang.

- Min VM-billet har blodstænk fra gadebørn, skriver han i en statusopdatering på facebook.

- Jeg kan ikke stå inde for at dække en VM-fest, hvis pris ikke alene er den højeste nogensinde i kroner og øre – men en pris som inkluderer, at uskyldige børn skydes, mens de sover om natten, lyder fortsættelsen.

Under sit arbejde med en dokumentarfilm om forholdene i Brasilien, kom Mikkel Keldorf blandt andre i kontakt med en gruppe gadebørn fra byen Fortaleza, der påstod, at flere af deres kammerater var blevet likvideret af politiet i arbejdet med at gøre gaderne præsentable for alverdens turister og ikke mindst journalister som Mikkel Keldorf selv.

- Jeg har mødt mange mennesker, der er blevet berørt af VM-turneringen. Prisen for den er meget høj. Gadebørn er blevet slået ihjel for, at journalister som mig selv kan få et godt indtryk af Brasilien. I Fortaleza er der blevet færre og færre gadebørn, fordi de flygter, efter at deres venner er blevet skudt, siger Mikkel Keldorf til BT via Skype.

Hvordan kan du være sikker på, at de taler sandt?

- Jeg har været her i seks måneder og har været omkring rigtig mange mennesker. Jeg er sikker på, at børn bliver likvideret på gaden, og jeg er sikker på, at der er dødspatruljer i politiet. Det er ikke nogen hemmelighed, og der er også betjente, der er blevet dømt for drab på børn. Men forbindelsen til VM er sværere at bevise, siger Mikkel Keldorf.

Var det ikke bedre at blive og dokumentere dine oplevelser end at tage hjem?

- Jeg har allerede fået meget ud af den tid, jeg har været her, men som journalist kunne det muligvis godt have været bedre at blive. Moralsk bliver jeg bare nødt til at tage hjem. Jeg kan ikke være en del af det her, og det er jeg, når jeg som journalist netop er en af dem, myndighederne prøver at skjule for eksempel gadebørnene for, siger Mikkel Keldorf, der nu vender hjem på søndag i stedet for om tre måneder.

Oprindeligt havde Mikkel Keldorf skrevet sin facebook-opdatering på både dansk og portugisisk, men en brasiliansk kollega opfordrede ham til straks at slette den portugisiske opdatering, fordi det simpelthen risikerede at gå ud over hans egen sikkerhed, hvis det blev opdaget. Efter hjemkomsten til Danmark vil Mikkel Keldorf sælge sine optagelser, som vi derefter formentlig vil kunne se på dansk tv.