Slut med australsk marmelade på flaske

En ny generation af producenter down under fremstiller legesyge vine med elegance og høj drikbarhed.

»Sørens Vinkælder« med Søren Frank og Søren Jacobsen Damm. Denne gang med fokus på australske vine, der smager alt andet en traditionelt australsk. Niels Ahlmann Olesen

Da man i 1800-tallet begyndte at dyrke vin i straffefangekolonien Australien, var det primært med henblik på at producere portvin. Den mest udbredte drue blev hurtigt shiraz, som giver dybtfarvede, kraftfulde rødvine med høj alkohol.

Således forbinder de fleste nok australsk vin med krydrede, højoktane bomber fra Barossa Valley og omegn. Ikke desto mindre eksisterer der i dag også en anden vinvirkelighed down under.

I de relativt kølige Adelaide Hills uden for byen af samme navn, begyndte en ny generation for 10 til 15 år siden at fremstille vine, som var langt mindre tekniske, hvilket vil sige uden de tonsvis af tilsætningsstoffer og justeringer, som er hverdagen i den australske vinindustri.

Siden har den nye australske vinbølge spredt sig over det meste af vinlandet. Det er vine, som er langt lettere, mindre prægede af træ og med en næsten kølig profil. Faktisk ville det ikke være til at gætte, at disse vine stammede fra Australien, hvis ikke det lige var, fordi man vidste det.

Søren & Søren smager denne uge følgende vine:

2020 Chardonnay, Borachio (270 kroner, Lieu-dit)

2021 Bianco, Momento Mori (310 kroner, Lieu-dit)

2021 Giallo, Tom Shobbrook (280 kroner, Lieu-dit)

2020 Pinot noir, Jumping Juice (225 kroner, Allez Allez)

2020 Cathedral Pinot noir, William Downie (350 kroner, Allez Allez)

2021 Djuna, Travis Tausend (260 kroner, Lieu-dit)

2021 Rookie, Poppelvej  (200 kroner, Allez Allez)