Denne lille gut fylder 50 år. Sådan kan du tage dine børn med til fejringen

AOK
Skærm
Guide

Nordens største festival for film til børn og unge begynder denne uge med et program, der hylder nogle af genrens mest kendte ikoner, og gør de voksne lidt klogere på tidens største diller. Her er fem af de bedste ting fra det store program.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1

En lille, sej fødselar

​I de sidste 50 år har lille Alfons Åberg boet alene med sin far i en svensk forstad. Hvor mor er, ved ingen, men måske er den lille families størrelse grunden til, at historierne om Alfons så ofte handler om, at han må klare sig selv, både overfor sine to ældre fætre og for de andre børn i bebyggelsen.

Far støtter, når det er nødvendigt, men blander sig ellers udenom. På årets filmfestival fejres Alfons med en fødselsdagsparade, hvor filmene følges op med musik af Rytmikbanditterne.

Som en kuriøs detalje kan nævnes, at en af de mest populære danske billedbogsserier, »Sallys far«-bøgerne, er skrevet som en direkte modvægt til Alfons Åbergs »passive« far, der ikke er lige så legesyg og deltagende som nutidens faderlige rollemodeller.

2

Syng-medversionen af en klassiker

For 50 år siden knoklede Flemming Quist Møller og Jannik Hastrup på en historie, de kaldte »Bennys badekar«. Da filmen ’fik premiere i 1971, blev den en gigantisk succes for makkerparrets lille filmselskab Fiasco Film, der havde en gulerodsgnaskende kanin som logo.

Historien om drengen fra Høje Gladsaxe, der fandt eventyret i sit eget badekar, blev en dansk pendant til »Alice i Eventyrland«, og røg i Kulturministeriets kulturkanon fra 2006 med teksten »en veloplagt, spids satire over alle de kedelige voksne, der hellere vil brokke sig og tale om vaskepulver end lege med deres børn.«

På Buster Filmfestival bliver filmen dog vist i et 90-minutters show, der også skulle appellere til de voksne. Her synger man sig igennem den farverige beretning. Animator Kristian Nordentoft kommer forbi med en smagsprøve på sit nye filmprojekt, som er inspireret af Flemming Quist Møllers film og fortællinger.

3

DANS MED STJERNERNE

Hvordan er det at danse bagved Jennifer Lopez til en koncert, deltage i en Justin Bieber musikvideo eller medvirke i pauseshowet til den store amerikanske turnering Super Bowl? Og hvorfor er der så mange unge, der drømmer om at danse?

Efter visningen af den tyske dansefilm »Into the Beat« kan man møde den danske danser Nellie Bethel og den østrigske danser Lilly Leithner, som begge flyttede til Los Angeles for at blive professionelle dansere. Bethel har bådet danset med Madonna og Jennifer Lopez og lever stadig af sin dans. Men det har muligvis kostet mere end et par dansetimer om ugen.

4

Hvad går al hypen ud på?

​Japansk tegnefilm, der også bare kaldes anime, er en af landets største kultureksportvarer og også her i Danmark har den godt fat i de store børn. På Buster Filmfestival vises flere film i genren, heriblandt genreperlen »Belle«, der blev mødt med et 14 minutters langt, stående bifald, da den blev vist på Cannes Filmfestival sidste år.

Historien er en blanding af den klassiske fortælling om »Skønheden og Udyret« og en dannelseshistorie om 17-årige Suzu, der har en online personlighed, Belle, der er langt mere succesfuld og populær end den virkelige pige.

Hvis man ikke helt har fattet, hvad hypen går ud på, bliver filmen vist med introduktion af anime-entusiast Dong Trieu Do, som har butikken Animerch. Arrangementet er for større børn og deres voksne.

5

Sigurd og instrumenterne

Der er snart ikke grænser for, hvad han har kastet sig over. Sigurd Barett har lavet børneversioner af de græske heltesagn, reformationens historie om naturvidenskaben. På Buster Filmfestival er han del af et arrangement, der handler om at forstå instrumenterne.

Barrett har optrådt, siden hans morfar hyrede drengen som 12-årig. Barnebarnet fik 300 kroner for jobbet, og blev siden hyret til andre fester. Sådan gik det til, at halvstor knægt  stod for underholdningen til en hel del lokale fester.

Siden har Barrett studeret musikvidenskab på universitetet (han skrev speciale om russisk rock), spillede latin i et orkester og lavet børnefjernsyn på DR. Under Buster åbner Sigurd Barett og musikere fra Copenhagen Phil premieren på den nye film »Verdens bedste instrument«.

Efter visningen kan man stille spørgsmål til Sigurd og musikerne og få insiderviden og sjove historier fra musikkens verden. Arrangementet er præsenteret i samarbejde med Musik og Ungdom.

Buster Filmfestival varer fra 26. september til søndag 9. oktober. Du kan se hele filmfestivalens program på buster.dk.