Vindmøller løsner op for havets guld

Det er ikke kun miljøet, der kan få glæde af nye havmøller. Møllerne løsner ravet på havets bund, og det er noget, der får ravsamlerne til at vejre morgenluft.

Det er ikke kun miljøet, der kan få glæde af nye havmøller. Møllerne løsner ravet på havets bund, og det er noget, der får ravsamlerne til at vejre morgenluft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ravjægere over hele landet venter i stor spænding på afgørelsen om, hvor der skal opføres kystnære havmølleparker.

Det skyldes, at opførelsen af havmølleparker kan ruske op i havbunden og løsne noget af det rav, som gemmer sig i dybet. Rav er i de sidste år steget voldsomt i pris, og det kan derfor ligefrem være små skatte, havmølleparkerne bringer frem, skriver Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

»Det, der sker, når der kommer en ny havmøllepark, er lidt ligesom en grovere storm. Når møllerne bliver sat op, giver det uro i havbunden, og på den måde kan vi få noget rav i omløb,« siger indehaveren af JyllandsAkvariet i Thyborøn, Michael Madsen, der selv har jagtet rav fra barns ben.

Som en del af en stor energiaftale i 2012 besluttede et bredt flertal i Folketinget, at der skal opføres kystnære møller med en samlet produktion på 450 megawatt inden 2020. Der er udpeget seks områder, som skal undersøges nærmere, inden det besluttes, hvor møllerne skal opføres.

Et af områderne er Vesterhav Syd, som ligger ud for den jyske vestkyst i området mellem Hvide Sande og Søndervig, og spørger man den lokale strandfoged, Knud Ingolf Pedersen, der selv er en ivrig ravjæger, vil det være helt fantastisk med en kystnær møllepark i netop det område.

»Alle os, der finder rav ved stranden, ser frem til, at der måske kommer flere vindmøller, for så er der en chance for, at der kommer mere rav frem,« siger Knud Ingolf Pedersen til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Det er især de store ubearbejdede ravklumper, der kan indbringe store summer på landets auktioner, og det er hovedsageligt kineserne, der efterspørger ravet.

Afgørelsen om, hvor de kystnære havmøller skal opføres, bliver truffet i 2016.