Vesterbro runder de 400 år

Lørdag kan københavnerne fejre fødselsdag. Bydelen Vesterbro runder nemlig 400 år, og selv om det skarpe hjørne er nået, holder Vesterbro stadig fast i sin ældgamle specialitet; mangfoldighed.

Livet leves i Københavns gamle kødby på Vesterbro, hvor cafeer, restauranter og barer ligger side om side med de fødevarebutikker, der også stadig har til huse i bygningerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var her galgen stod, her der lå skydebaner og tømmerpladser, og her man rykkede slagterarbejdet ud, da det ikke længere måtte foregå inden for voldene.

Det var her købmændene kørte deres hestevogne til torvene i købstaden, og hvor der derfor opstod et leben af blandt andet letlevende damer og små værtshuse.

Et leben der stadig trives i dag, selv om moderne vinbarer, børnefamilier og tophuer også er rykket ind i bydelen.

»Vesterbrogade var en af de vigtigste indfaldsveje til København, hvor folk tit holdt i lange køer. Derfor opstod der et liv her med kroer og fremvisning af eksotiske dyr. Vesterbro var en forlystelseszone, og det har hængt ved,« siger Jakob Parby, der er museumsinspektør for Københavns Museum.

»Efterhånden fik Vesterbro også ry for at være et prostitutionskvarter. Særligt i området omkring Hovedbanegården efter 2. Verdenskrig, da de ældre kvarterer i Indre by saneredes. Også værtshusene har holdt ved og er stadig noget, vi forbinder bydelen med i dag«.

I 90erne foretog kommunen en gennemgribende byfornyelse, og her begyndte beboersammensætningen for alvor at ændre sig. Der rykkede børnefamilier ind i området, og de trendy cafeer begyndte også at blomstre frem.

Inden for de senere år har Vesterbro særligt vundet indpas for alle sine mange listige gå-i-byen-steder specielt i Kødbyen, der om noget sted er blevet særlig lig med en hip bytur.

I sommeren blev bydelen, der huser cirka 60.000 beboere, da også kåret af det amerikanske online medie Thrillist til en af de ti mest hippe bydele i verden.

Vesterbro havnede på en fjerdeplads, kun slået af New Yorker bydelen Williamsburg, Florentin i Tel Aviv og Amsterdam-Noord i Amsterdam.

Det er da også det hippe, mangfoldigheden og ikke mindst børnefamilierne, som Jakob Parby tror vil være Vesterbros fremtid.

»Vesterbro er måske blevet hipsterkvarteret over dem alle i København. Den slags trends ændrer sig hurtigt, men jeg tror, at den vil holde ved længere på Vesterbro. Der er også nogle andre træk, der vil leve videre. Børnefamilierne er kommet for at blive, og det vil også kræve meget at fjerne den zone op mod hovedbanegården, der stadig er præget af stoffer og prostitution. De mange skæve eksistenser rummer bydelen også stadig, trods forandringerne,« siger Jakob Parby.

Lørdag kan Vesterbroerne fejre deres bydel med musik og taler på Vesterbro Torv. Det er blandt andre Ivan Christensen, der er forstander på Mændenes Hjem i Istedgade og teknik- og miljøborgmesteren Morten Kabell, der holder taler. Mens Vesterbro Sanggruppe blandt andre også kommer og spiller lidt Kattejammerrock til fødselsdagsfesten.