Velstilledes unge fjernes fra hjemmet

Unge fra tilsyneladende velfungerende familier er begyndt at fylde hos de kommunale sagsbehandlere, og stadig flere af dem må anbringes uden for hjemmet. Tilbage står de chokerede forældre, der ellers er vant til at klare tingene selv.

Læs mere
Fold sammen

De har gode stillinger, orden i økonomien, eget hus og velbegavede børn med sunde fritidsinteresser. Men pludselig en dag hænger de i telefonen til socialvagten, fordi deres 14-årige er gået amok og er ved at smadre huset. Hun passer ikke længere sin skole, kommer ikke hjem til aftalt tid og er sammen med de helt forkerte. Fjern lille Frida, for hun er blevet stor og ustyrlig, og nu kan vi ikke have hende boende længere, trygler forældrene, der ellers er vant til at klare tingene selv.

En utænkelig situation for ti år siden, men i dag slår også den type familier dørene ind til de offentlige hjælpesystemer, og de fylder mere og mere, siger bl.a. socialchef i Viborg Kommune, Claus Brandt. Han anslår, at mindst hver tiende teenager, der må anbringes uden for hjemmet, nu kommer fra familier, som systemet ikke kender i forvejen.

»Det er familier uden traditionelle sociale problemer, men hvor tingene over kort tid er kørt helt af sporet. Måske fordi forældrene ikke har fået sat grænser for børnene, mens de var mindre. Når sundhedsplejersken skal være rigtig ond, siger hun, at det var den to-årige pige, der fik lov at skifte kjole ti gange om dagen og senere selv har bestemt, hvornår hun skulle komme hjem fra veninderne,« fortæller Claus Brandt.

Også børnefamilieteamchef i Valby Jimmy Streit møder de tilsyneladende velfungerende familier og erkender, at de er med til at øge presset på systemet.

»Netop fordi vi har set den tendens komme, har vi fremskudte barrierer i form af lettilgængelige unge-rådgivninger, som både de unge og deres forældre kan bruge,« siger Jimmy Streit. Et af de steder, der modtager anbragte unge fra hele landet, er den kommunale daginstitution Bøgholt ved Århus, og her nikker forstander Niels Brun Madsen genkendende til den nye tendens. »Vi fik en 13-årig fyr her i sommer. Han var holdt op med at passe skolen og havde fundet tryghed sammen med en gruppe 19-20-årige, der gik og lavede ballade. Det hele var tiltet i løbet af et halvt år, og hans forældre anede ikke, hvad de skulle stille op,« siger Niels Brun Madsen.

»Han havde godt af et miljøskift, og dér er et opholdssted som vores velegnet, fordi der både bliver taget hånd om det skolemæssige og det familiemæssige. I dag kan drengen igen lege og spille fodbold, som man jo skal i den alder.«