V savner mere fokus på IT på hospitalerne

Regeringen bør være mere offensiv, når det handler om at styrke IT-systemerne på landets hospitaler, mener Venstres sundhedsordfører.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er klart utilfredsstillende og undersøgelsens resultater er nedslående.«

Sådan lyder meldingen fra Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde (V), efter en undersøgelse foretaget af Politiken i samarbejde med foreningen Yngre Læger og Overlægeforeningen viser, at seks ud af ti læger mener, at IT-systemerne på landets hospitaler er så dårlige, at de udgør en risiko for patientsikkerheden.

»Der er ingen tvivl om, at IT-systemerne kan være med til at løse rigtigt mange problemer i hverdagen og for eksempel være med til at give massive tidsbesparelser og mere tid til patienter. Men det kan også være en kilde til en enorm frustration på de enkelte sygehusafdelinger, når det ikke virker optimalt, og det afspejler denne undersøgelse,« siger Sophie Løhde.

»Jeg er sådan set enig med dem, som siger, at vi på IT-området er fint med i Danmark, men jeg må også tilstå, at jeg savner en regering, som er mere offensiv på det her område. På mig virker det som om, at regionerne står ret alene med sit fokus på det her felt. Det er, synes jeg, ikke godt nok, fordi det også kræver et meget stærkt nationalt fokus,« tilføjer hun.

Sophie Løhde peger på, at selvom regionerne er nået langt med IT-systemerne siden strukturreformen, som erstattede amterne med fem regioner, er der stadig et stykke vej igen.

»Regionerne arvede en lang række elektroniske systemer fra de tidligere amter, som de siden har arbejdet på at samordne, og i dag er der heldigvis også langt færre systemer, end da vi havde amterne. Men det er ikke det samme som at sige, at der ikke er plads til forbedringer,« siger Sophie Løhde og fortsætter:

»Jeg synes, at det er meget vigtigt, at alle IT-investeringer understøtter arbejdsgangene i sundhedsvæsenet. Der skal tages udgangspunkt i de sundhedsprofessionelles behov, både når der skal udvikles og implementeres nye IT-systemer i sundhedsvæsenet, og det har vi nok ikke været gode nok til på alle felter,« siger hun.

Ifølge sundhedsminister Astrid Krag (SF) er Danmark ganske godt med på IT-området i sundhedssektoren, selv om der fortsat er plads til forbedringer.

»Vi skal tage patientsikkerheden meget alvorligt, og derfor er det selvfølgelig også problematisk, hvis IT-systemerne går ud over patienternes sikkerhed,« skriver hun i en mail til Politiken.