Ungarns Orbán og EU-Kommissionen optrapper konfrontation

EU-Kommissionen tog onsdag det første juridiske skridt mod den nye universitetslov i Ungarn. Det gik ikke stille for sig, da Ungarns premierminister Victor Orbán efterfølgende stillede op til debat i Europa-Parlamentet.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, er i stormvejr på grund af en ny universitetslov, der ifølge EU-Kommissionen bl.a. strider mod akademisk frihed. Foto: Emmanuel Dunand Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, har længe været på kant med EU-Kommissionen på en lang række områder, men landets nye universitetslov fik onsdag EU-Kommissionen til at tage det første juridiske skridt.

EU-Kommissionen har sendt et formelt brev, der kan være første skridt mod en retssag, fordi EU vurderer, at den ungarske universitetslov strider imod flere dele af EU-lovgivningen.

»Loven opfattes af mange som et forsøg på at lukke Central European University, som jeg ser som juvelen i kronen på det forenede og frie Europa. Kommissionens analyse af loven har bekræftet vores bekymringer i forhold til dens forenelighed med det indre markeds friheder og EUs grundlæggende rettigheder,« sagde EU-Kommissionens 1. næstformand, Frans Timmermans, under en debat i Europa-Parlamentet.

Ifølge EU-Kommissionen strider loven både imod retten til at etablere uddannelsesinstitutioner og den akademiske frihed.

Men her stopper EU-Kommissionens bekymringer over udviklingen i Ungarn ikke. Også et nyt lovforslag, der vil registrere NGOere og deres finansieringskilder, bekymrer, ligesom Kommissionen fortsat diskuterer den seneste skærpelse af asyllovgivningen i Ungarn.

Orbáns »Stop Bruxelles«-kampagne

Endelig har Orbán for nylig lanceret en såkaldt »national konsultation«, hvor han stiller ungarerne en række EU-spørgsmål. Men disse spørgsmål og svarmulighederne er ifølge EU-Kommissionen direkte »ukorrekte« og »vildledende«, og den har derfor set sig nødsaget til at publicere »fakta«.

For Timmermans giver en »Stop Bruxelles«-kampagne ingen mening for et land, der som Ungarn har kæmpet for friheden og fået hjælp af EU til at fastholde den.

Orbán afviste, at loven handler om at lukke CEU, eller at han jagter NGOerne, men han kaldte CEUs stifter, den ungarsk-amerikanske forretningsmand George Soros, for »en fjende af Ungarn«. Netop Soros, der har et stærkt liberalt verdenssyn, finansierer også mange NGOer i Ungarn.

»Vi har gennem dialog med EU-Kommissionen tidligere løst uenigheder om en medielov, forfatningen og senest et atomkraftværk, og jeg kan forsikre, at vi også blive enige om dette,« sagde Orbán.

Om den landsdækkende »Stop Bruxelles«-rundspørge sagde Orbán, at den »ikke var anti-EU«, men at han ønsker at fastholde, at det er EU-landene, der tager beslutningerne, og derfor vil han ikke give EU-Kommissionen yderligere indflydelse. Han sagde også, at Ungarn er fast besluttet på sit EU-medlemskab, men at EU må reformeres.

Orbán blev straks angrebet af den socialdemokratiske gruppeformand i Europa-Parlamentet, Gianni Pittella, og den liberale gruppeformand, Guy Verhofstadt.

Den mangeårige toppolitiker Verhofstadt fortalte, hvordan Orbán var liberal og kæmpede for frihed, da de mødtes første gang for mange år siden, men at han gør Ungarn mindre og mindre frit.

»Og nu vil du lukke et universitet. Vil du også brænde bøger?« sagde Verhofstadt og spurgte retorisk, om Orbán vil huskes som manden, der befriede Ungarn fra kommunismen, eller som en fjende af det åbne samfund.

Pittella rettede skytset mod den store kristendemokratiske EPP-gruppe, der stadig har Orbáns Fidesz-parti som medlem, og sagde, at EPP »selvfølgelig« må ekskludere Fidesz med det samme.

EPP-gruppeformand Manfred Weber var også kritisk over for universitetsloven og ikke mindst »Stop Bruxelles«-kampagnen, som ifølge Weber handler om at »oppiske en stemning« mod EU. Men han understregede, at det alene er op til EPP, hvem der er medlem af den kristendemokratiske familie.

Jakob Ussing er Berlingskes korrespondent i Bruxelles