Ungarns Orbán har tætte bånd til Putin - men det kan give ham store problemer

Torsdag lægger Ruslands præsident, Vladimir Putin, vejen forbi Ungarns premierminister, Viktor Orbán, i Budapest for anden gang siden 2015. Det tætte bånd mellem de to skyldes en klar kalkule fra begges side, om at det er i deres interesse. Men for Orbán er det en hårfin balance, da for tætte bånd til Putin kan koste dyrt både på den ungarske hjemmebane samt i forhold til EU og NATO.

Ruslands præsident, Vladimir Putin (th) og Ungarns premierminister, Viktor Orbán (tv), da Orbán i februar 2016 besøgte Putin i Moskva. Torsdag kommer Putin så på besøg hos Orbán i Budapest. AFP PHOTO / POOL / MAXIM SHIPENKOV Fold sammen
Læs mere
Foto: MAXIM SHIPENKOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver med store smil, at Ungarns premierminister, Viktor Orbán, torsdag tager imod Ruslands præsident, Vladimir Putin, i Budapest. Det er anden gang siden 2015, at Putin besøger Orbán, mens Orbán sidste år var på besøg i Moskva.

I øjeblikket regnes Ungarns regering uden sammenligning for at være den mest pro-russiske regering i EU. Orbáns tilnærmelser til Putin hænger især sammen med energipolitiske og økonomiske forhold, der gavner Orbán indenrigspolitisk, men også et vist fælles tankegods. Det er således ikke så længe siden, at Orbán kritiserede det vestlige, liberale demokrati og fremhævede Putins Rusland som et forbillede.

For Putin er Orbán en vigtig partner, fordi det har endog meget stor værdi med en ven, der sidder med ved bordet, når NATO og EUs stats- og regeringschefer taget beslutninger. Orbáns kraftige kritik af Tysklands kansler, Angela Merkel, har også bidraget til at skabe en splittelse i EU, som Putin ser en interesse i.

Øverst på Putins ønskeliste på den korte bane står, at Orbán kaster sig helhjertet ind i kampen mod EUs økonomiske sanktioner over for Rusland. Hidtil har Orbán dog nøjedes med at kritisere sanktionerne for at skade EU og Ungarn økonomisk, uden at påvirke Ruslands adfærd. Han har dog i sidste ende ikke bekæmpet dem, fordi EU har så stor betydning for Ungarn. En position, som Orbáns talsmand, Zoltán Kovács, bekræftede på en briefing i Bruxelles så sent som i sidste uge.

Udenrigsminister langt fremme i skoene

På forhånd har den ungarske udenrigsminister, Péter Szijjártó, været i Moskva for at forberede Putins besøg i Budapest, og her skruede han op for den ungarske kritik af sanktionerne. Men det var før USAs præsident Trump i weekenden talte i telefon med Tysklands kansler Merkel, Frankrigs præsident Hollande og Putin.

De diplomatiske bulletiner fra de samtaler tyder ikke på, at Trump har tænkt sig at ophæve de amerikanske sanktioner mod Rusland lige med det første, og det får den uafhængige, ungarske tænketank Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy (CEID) til at konkludere, at den ungarske regering måske har forregnet sig med en stigende kritik af sanktionerne.

»Péter Szijjártó regnede tydeligvis ikke med det scenario, at de vigtigste transatlantiske ledere ville holde fast i sanktionerne. Hvis Budapest også havde overvejet denne mulighed, havde udenrigsministeren nok holdt mere igen under besøget i Moskva,« skriver tænketanken i en analyse af Putins besøg.

Atomkraftværk og gasaftaler med stor politisk betydning

Selv om sanktionerne utvivlsomt vil blive vendt på mødet, er hovedpunkterne energipolitiske. Punkt nummer ét er her det store Paks 2-atomkraftprojekt, der står til at blive Ungarns største offentlige investering nogensinde. Paks 2 skal bygges et af statskontrolleret russisk selskab med russiske penge. Hele 75 milliarder kroner skal Ungarn låne af Rusland til byggeriet, der til gengæld binder Ungarn til russisk atombrændsel i lang tid fremover. Det vil give Rusland en betydelig politisk indflydelse i Ungarn.

Punkt nummer to er nye langsigtede kontrakter for ungarsk indkøb af russisk gas. Her skal parterne snart forhandle nye gaskontrakter, og det kan i den grad være vigtigt for Orbán rent indenrigspolitisk. Et russisk nedslag i gaspriserne i 2013 - niveauet er aldrig blevet offentliggjort - gjorde det muligt for Orbán at sænke energipriserne for forbrugerne, hvilket spillede en central rolle i den valgkamp, der endte med et sikkert genvalg til Orbán i 2014.

Mens meningsmålinger i Ungarn viser opbakning til yderligere økonomisk samarbejde med Rusland, er der til gengæld ikke opbakning til at styrke det politiske samarbejde. Senest har dækningen i statsligt russisk tv af jubilæet for den ungarske opstand mod Sovjet i 1956 forarget voldsomt i Ungarn.

»En styrkelse af de politiske bånd med Rusland ville blive afvist af næsten to tredjedele af samfundet. Og da det næste parlamentsvalg er planlagt i foråret 2018 er det stærkt usandsynligt, at regeringen ville risikere at ændre den grundlæggende geopolitiske orientering til en retning mod Rusland, da det med sikkerhed ville blive en del af oppositionens dagsorden ved det kommende valg,« lyder vurderingen fra den ungarske tænketank.

Et andet problem for Orbán ved for tætte bånd til Rusland er, at den polske regering, der er Orbáns vigtigste allierede i EU, er stærkt kritisk over for næsten alt, som Putin gør. Også i NATO-regi er det i høj grad Polen, der advarer imod Rusland, og hvis Orbán vil holde sig gode venner med Polen, er der klare grænser for, hvor langt han kan gå med Putin.

Kernen i forholdet mellem Orbán og Putin er derfor fortsat de energirelaterede spørgsmål, hvor de for alvor har fælles interesser.