Tyvekoster afslører østkriminelle

Landets politikredse kan typisk genkende de tilrejsende kriminelle fra Østeuropa på, at de er langt mindre kræsne end danske kriminelle, når det kommer til tyvekoster af lav værdi.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Valget af tyvekoster og helt særlige - i nogle tilfælde gammeldags - fremgangsmåder afslører de østeuropæiske tyveknægte og indbrudstyve ude i landets politikredse.

Berlingske Tidende har spurgt alle tolv politikredse om deres erfaringer med tilrejsende kriminelle fra Østeuropa, og flere steder lyder samme melding: Når gerningsmændene går efter tyvekoster med så lav værdi, at »almindelige« danske indbrudstyve normal ikke gider at tage dem, så er det opfattelsen, at det er tilrejsende udlændinge, der har været på spil.

Samtidig benytter de østeuropæiske indbrudstyve sig af teknikken med at underbore vinduer - det gider deres danske kolleger ikke længere, fortæller flere kredse.

»De er ikke så kræsne som danske tyveknægte. De kan stadig stjæle noget, som er af knap så høj værdi, eksempelvis almindelige fladskærme, airbags, GPS og bådmotorer. Og så er de kendetegnet ved at underbore vinduerne. Det holdt de kriminelle ellers op med for mange år siden,,« siger chefpolitiinspektør Claus Hillberg fra Nordjyllands Politi.

Han bakkes op af Mogens Brøndum, der leder analyseafdelingen i Østjyllands Politi. Ifølge ham er de danske indbrudstyve efterhånden gået over til bare at smadre et vindue eller brække det op med et koben - men udlændingene er mere sofistikerede, de borer ind under vinduets haspe, stikker ståltråd ind for så at kunne vippe haspen op.

»Men vi genkender dem også på kostervalget, ikke mindst ved tyverier fra biler, hvor bommen er blevet sænket gevaldigt. Vi er helt nede og tale éngangslightere, billige solbriller, glemte jakker osv. De østeuropæiske kriminelle støvsuger sådan set alt, der bare ligner noget af værdi,« forklarer han.

Også i Nordsjælland, der gennem længere tid har været hårdt ramt af mange indbrud, kan politiet ofte se forskel på, om der har været danske eller udenlandske ubudne gæster.

»De østeuropæiske slæber ikke ud med store designlamper og møbler, men med tyvekoster, der er lette at flytte. Samtidig er det ikke koster, der let kan afsættes på det danske marked. Eksempelvis bilradioer,« siger chefpolitiinspektør Flemming Drejer.

Statistik med forbehold

Ude i politikredsene er det imidlertid også erkendelsen, at der må tages en række forbehold, når det kommer til at fastslå omfanget af kriminalitet, begået af tilrejsende fra Østeuropa - for der kan kun laves statistik på de gerningsmænd, der bliver snuppet.

»Vi har sager, hvor østeuropæiske kriminelle er fanget, sigtet og dømt, og så har vi et omfang af kriminalitet, hvor vi på grund af fremgangsmåde og valg af tyvekoster formoder, at de står bag,. Men vi kan ikke sige noget med sikkerhed,« siger Thomas Prip, chefpolitiinspektør i Syd- og Sønderjyllands Politi.

Og i flere kredse lydet det samstemmende, at forestillingen om østkriminelle til tider dækker over helt almindelige danske lovovertrædere.

»Østeuropæerne får skyld for meget, som de ikke har gjort,« siger chefpolitiinspektør Sten Skovgaard Larsen fra Midt- og Vestsjællands Politi, og også hos Fyns Politi understreger chefpolitiinspektør John Thorup Jakobsen, at langt de fleste kriminelle er danskere.

Netop på Fyn har man også måttet erkende, at det ikke er alle de kvalificerede gæt, der altid holder stik. I en periode oplevede man en stribe indbrud på Langeland og mistænkte østeuropæere for at stå bag. Efter en særlig indsats med spærringer for at undersøge, hvem der kørte til og fra øen, viste gerningsmændene sig at være en gruppe lokale langelændere,« fortæller chefpolitiinspektøren.