»En litauer! Ham skal vi ha'«

Hver måned sætter politi og Skat målrettet ind over for kriminelle, der rejser over grænsen - og hver gang er der bid.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire bulgarer kører på motorvejen i Sønderjylland med snuden rettet mod Tyskland. Deres bil har engelske plader, og om 20 kilometer vil de krydse den dansk-tyske grænse.

Her har ikke været nogen fast kontrol, siden Danmark trådte ind i Schengen-samarbejdet i 2001, men i aften leder en pil af blåt lys bulgarerne og alle andre biler ind på en rasteplads, der er fuld af politi- og skattefolk i neonveste.

Der er storkontrol i grænselandet, hvor politi og Skat denne dag tjekker alle person- og varebiler for at fange kriminelle og skattefuskere på vej ud af Danmark. En del af kontrollen er målrettet tilrejsende kriminelle fra Østeuropa - fordi litauere og polakker, der begår tyverier og indbrud, inden for de seneste år er blevet en del af hverdagen i Sønderjylland på linje med »mojn« og kaffepunch.

»Vi er her ude i aften for blandt andet at se, hvad folk bringer med sig ud af landet. I løbet af de sidste tre år har vi oplevet et stigende antal østeuropæere, der kommer her til landet udelukkende for at begå kriminalitet, og det vil vi dæmme op for,« siger Carl Peter Sørensen, der leder aftenens politiaktion.

Hidtil har politiet været på storkontrol med Skat en til to gange om måneden, men i den kommende tid skal de af sted fem gange som en del af den generelle oprustning ved grænsen.

Da politiet vinker bulgarerne ind til siden og tjekker deres navne i kriminalitetsregistret, viser det sig, at en kvinde på bagsædet er dømt for tyveri i Danmark og derfor har forbud mod at rejse ind og opholde sig i landet.

»Men jeg er i transit. Jeg er i transit,« gentager hun flere gange på gebrokkent engelsk, da politifolkene tjekker hendes lommer og resten af bilen for tyvekoster.

Der er ikke meget sympati at hente hos den lokale politimand.

»Det kan godt være, du er på gennemrejse, men du kan stjæle fra folks lommer alt den tid du opholder dig i Danmark, og det må du ikke,« siger han.

»Det er uhyggeligt«

Politiets indsatsleder Carl Peter Sørensen forklarer, at sidste gang politiet var på storkontrol ved grænsen, stoppede de to varevogne fra Polen og Litauen fulde af tyvekoster - den ene med »en halv Matas-forretning« i bagagerummet.

Denne mandag aften har Skats folk dog mest at lave. Mens de stamper rundt i kulden, tjekker de systematisk udenlandske varebiler og østeuropæiske minibusser. De holder også ekstra øje med dyre udenlandske biler med især familier i, fordi det da er sandsynligt, at folk bor i Danmark og derfor ikke har lov til at køre i en udenlandsk registreret bil. Samtidig er de på udkig efter sociale bedragere og folk, der skylder moms- og skat i Danmark.

Kirsten Andersen, der leder Skats indsats, har også oplevet, hvordan antallet af sager med østeuropæere er vokset. I aften snupper de i alt 16 østeuropæere, der mangler at betale skat i Danmark, og de beslaglægger tre biler, fordi ejerne skylder flere millioner kroner til den danske stat.

»I aften har vi en lang liste, men vi kan faktisk gøre det hver gang. Og det er jo det mest uhyggelige ved det. Det er klart, at når vi opdager, hvor slemt det er, så er vi nødt til at gøre noget ved det,« siger Kirsten Andersen.

Mobile banditter

Storkontrollen er kun på motorvejen. Derfor breder politiet nettet ud ved at køre rundt i grænseområdet og stoppe andre biler, de synes ser mistænkelige ud. I aften gælder det alle biler med østeuropæiske nummerplader.

Politiassistent Erik Dahl, der kører en af patruljerne, lyser på de forbipasserende bilers nummerplader. Efter et par minutter udbryder han:

»En litauer! Ham skal vi ha.«

Sammen med sin kollega taler han med føreren og tjekker hans baggrund, men der er ingen problemer, så politifolkene sender bilen videre i decembernatten med et »tschüss«.

Tidligere har østeuropæiske kriminelle slået enlige betjente ned, hvorefter de er stukket af fra en kontrol. Derfor kører politifolkene i dag altid sammen to og to.

Tilbage på rastepladsen er aktionen færdig for i aften, og Dansk Autohjælp henter blandt andet en Volkswagen Touareg på tyske plader og en Audi A6 på litauiske, som Skat har beslaglagt.

Den bulgarske kvinde med indrejseforbud eskorterer politiet væk fra den frostkolde rasteplads. Mandag bliver hun fremstillet i grundlovsforhør.