Tibetsag: Flere politifolk nægtede at følge ulovlig ordre

Både indsatsledere og menige politifolk nægtede at fratage demonstranter flag under kinesisk besøg.

Tibetkommissionen mener, at "de pligtstridige handlinger ikke har en sådan grovhed", at man kan gøre et disciplinært ansvar gældende for dem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Det var klart ulovligt, da det i en ordre til politifolkene under den kinesiske præsidents besøg i 2012 fremgik, at demonstranter ikke måtte kunne ses af de prominente gæster.

Sådan lyder konklusionen i Tibetkommissionens rapport, som blev offentliggjort mandag.

Men allerede under besøget sagde flere indsatsledere, gruppeførere og menige politifolk fra over for den ulovlige ordre.

De nægtede simpelthen at efterkomme den.

En indsatsleder har forklaret, at han ikke ville briefe sine folk efter den ulovlige ordre.

Til kommissionen har en anden indsatsleder fortalt, at han fik tilbagemeldinger fra sine gruppeførere om, at flere af de menige betjente ikke ville tage flag "i lagkagestørrelse" fra folk.

Indsatslederen valgte ikke at gøre noget ved det.

Da ordren var i strid med grundlovens beskyttelse af forsamlings- og ytringsfriheden gjorde disse betjente det rigtige. De havde nemlig både ret og pligt til ikke at efterleve den ulovlige ordre, konkluderer kommissionen.

Det betyder dog ikke, at der skal gøre et tjenesteligt ansvar gældende for de indsatsledere og politifolk, som fulgte den ulovlige ordre.

Tibetkommissionen mener, at "de pligtstridige handlinger ikke har en sådan grovhed", at man kan gøre et disciplinært ansvar gældende for dem.

En undtagelse er politikommissær Henrik Oryé, der ledede tre centrale politiaktioner.

Ifølge kommissionen er der grundlag for at rejse disciplinærsager mod ham og mod vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen, der ledede selv operationen.

De har begge har afgivet erklæringer med "urigtige, vildledende og ufyldestgørende oplysninger", sådan at Folketinget blev ført bag lyset.