Tag Berlingskes kandidattest: Hvilken EP-kandidat er du mest enig med?

Inden du skal sætte kryds ved valget til Europa-Parlamentet om kort tid, kan du hente hjælp i Berlingskes kandidattest. Svar på 15 spørgsmål om EU og få at vide, hvilken af kandidaterne du deler flest holdninger med.

Foto: EPA/Patrick Seeger

Hvem skal jeg stemme på?

Sådan tænker en del af landets vælgere formentlig for tiden; ikke kun i forbindelse med folketingsvalget, men også forud for valget til Europa-Parlamentet, der finder sted 26. maj.

Her stiller i alt 135 kandidater op for ti forskellige partier. Men hvad står kandidaterne for, og hvem deler dine holdninger?

Berlingskes kandidattest giver dig et bud på, hvor du måske bør overveje at sætte krydset.

Test dig selv: Få svar på, hvilke EP-kandidater du er mest enig med

Testen fungerer ved, at du tager stilling til 15 udsagn om alt fra flygtninge til klima eller sociale ydelser og afgør på en skala 1-5 (1=ligegyldigt og 5=Vigtigt), hvor vigtigt emnet er for dig. Kandidaterne til europaparlamentsvalget har taget stilling til de samme 15 udsagn.

Når du har svaret, får du præsenteret de fem kandidater, du er mest enig med – samt fem kandidater, du er mindst enig med.

Fra testen kan du klikke dig videre og tjekke kandidaternes baggrund, deres politiske mærkesager og deres motivation for at stille op til Europaparlamentet.

For at sikre en bredde i spørgsmålene og neutrale og præcise spørgsmålsformuleringer er de 15 udsagn blevet til med hjælp fra Kasper Møller Hansen, der er professor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

Ikke alle kandidater til europaparlamentsvalget har besvaret de 15 politiske spørgsmål, men cirka 85 procent har.

Blandt andet af den grund giver testen ikke et perfekt grundlag for at sætte krydset på valgdagen. Den erstatter ikke, at du følger med i den offentlige debat og holder et vågent øje med kandidaterne i aviser, på nettet, i tv og radio. Men testen kan bruges som rigtig god inspiration.

Tag testen her