Succes med klamydia gør det selv-test

Gratis klamydiahjemmetest har fået unge i København og på Frederiksberg til at melde sig i stort omfang.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når de unge har været udsat for smittefare, er de gode til at tage hånd om problemet og blive testet for klamydia. Et tilbud om gratis klamydiahjemmetest i Københavns Kommune og på Frederiksberg har stor succes.

»Vi får testet en masse unge, som ikke har lyst til at gå til lægen for at tage en prøve. Og det anser vi som en kæmpesucces,« siger Marianne Lomholdt, der er national leder af Sex & Samfund, som står for hjemmetest-projektet i Københavns Kommune.

De gratis klamydiatest bliver uddelt på ungdomsuddannelserne og blandt unge, som er i særlig risiko for at være smittet med klamydia. Det gælder blandt andet på væresteder for kriminelle og prostituerede unge.

Samlet set har Københavns Kommune tilbudt testen til mere end 6.000 unge mellem 18 og 30 år at få tilsendt en gratis test. Testen skal så sendes ind på et laboratorium, og de unge får testresultatet at vide ved at logge ind med en kode på Sex & Samfunds hjemmeside.

Mere end 1.000 unge har taget imod tilbuddet, og 12,9 pct. af dem blev testet positiv. Det ligger et stykke over positivraten på landsplan ved praktikserende læger, som er 8,1 pct. Positivraten var værst blandt mænd. Her var 15,6 pct. smittet med klamydia.

Sender test til de unge
På Frederiksberg har et tilbud til alle borgere om at hente en gratis klamydiatest på apoteket også stor succes. I september sender kommunen pakker ud til alle 18-19-årige kvinder og alle 22-årige mænd i kommunen med vaginalt podesæt og urintestsæt.

»Den bedste periode til at teste de unge er lige efter sommerferien, hvor der har været godt gang i den. I vores undersøgelser har vi opdaget, at det er flest 18-19-årige piger, der er smittet. Hos mændene er det de 22-årige, og derfor er det dem, der modtager sættene direkte i år,« siger Bjarne Rasmussen, der er konsulent i Frederiksberg Sundhedscenter. I alt sender kommunen 1.500 sæt ud til de unge. Mellem 15 og 20 pct. gør brug af dem, og af dem er 12 pct. smittede.

Hos Sex & Samfund får de smittede besked på at gå til lægen, men de ikke-smittede får også informationer om sikker sex.

»Der er jo en grund til, at man vælger at tage en test. Det betyder jo, at man har haft ubeskyttet sex, og det skal ændres,« siger Marianne Lomholdt, som mener, at tilbuddet om de gratis klamydiatest burde spredes til andre dele af landet.

»Normalt ville en klamydiapatient koste to lægebesøg, men når de unge selv tager testen, sparer det samfundet penge, fordi man sparer regionen for et lægebesøg,« siger Marianne Lomholdt.

Når en smittet person logger ind på hjemmesiden, tilbyder Sex & Samfund desuden at tage anonym telefonisk kontakt til de personer, den smittede har haft ubeskyttet sex med.

Bor du i Københavns Kommune og er mellem 18 og 22 kan du bestille en gratis klamydiatest på www.sexogsamfund.dk/klamydiatest