Styrelse politianmelder skandaleramt A-kasse: »Det, der er sket i Akademikernes A-kasse, er under al kritik«

Efter afdækningen af dyre vinindløb, vennetjenester og det spektakulære forløb i forbindelse med fyringen af den administrerende direktør i Akademikernes A-kasse er undersøgelsen fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering med bistand fra Kammeradvokaten klar. Hændelsesforløbet munder ud i en politianmeldelse.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har i sarmebdje med Kammeradvokaten afsluttet en undersøgelse om Akademikernes A-kassen. Konklussionen er klar, og hændelsesforløbet er blevet politianlemdt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opdatering: I december 2019 kom det frem, at hverken Københavns Politi eller Rigsadvokaten havde fundet grundlag for at rejse tiltale – og der blev derfor aldrig rejst en straffesag mod tidligere direktør i Akademikernes A-kasse, Michael Valentin. Læs mere her.

De mange eksklusive rejser, store vinindkøb, vinfester, vennetjenester og betændte sponsorater, alt sammen betalt af medlemmerne af landets største a-kasse - Akademikernes a-kasse - får kritik af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), som har afsluttet sin undersøgelse af forløbet i a-kassen. De har anmeldt hændelsesforløbet til politiet.

Efter en række artikler i Ekstra Bladet og Berlingske, der beskriver de skandaløse tilstande i a-kassen indledte Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering med bistand fra Kammeradvokaten en undersøgelse af a-kassen om baggrunden for fyringen af den administrerende direktør Michael Valentin i september 2018.

Nu er undersøgelsen afsluttet, og ifølge en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet viser undersøgelsen, at »der er grund til at rette kritik af, at den forhenværende administrerende direktør Michael Valentin har haft mulighed for at handle på eget initiativ og uden tilstrækkeligt ledelsestilsyn fra a-kassens bestyrelse og formand.«

Allerede efter beskrivelsen af en række hidtil hemmeligholdte dokumenter, som Berlingske har læst, og hvis indhold er blevet præsenteret for eksperter, vurderede disse, at der kunne være tale om strafbare forhold i forbindelse med Michael Valentins brug af a-kassens penge.

Akademikernes A-kassen har allerede meldt Michael Valentin til politiet for uretmæssige vinrejser og vinfester. I september 2018, Valentins sidste måned som direktør, blev der blandt andet indkøbt 1.020 flasker vin til en samlet værdi af 129.023 kroner.

Forsøg på at nedtone og skjule problemerne

Berlingske afslørede i december, at interne dokumenter tyder på, at ledelsen i Akademikernes A-kasse ved flere lejligheder forsøgte at nedtone eller decideret skjule de faktiske problemer for STAR.

I undersøgelsen kan man læse, at styrelsen udtaler en »skarp kritik« af a-kassens egen interne undersøgelse, der op til afskedigelsen »havde konkluderet, at »der ikke er identificeret forhold, som klart er i strid med formålsbestemmelserne i Akademikernes A-kasse.«

Styrelsen påpeger, at det ikke mindst i kritiske sager er vigtigt, at styrelsen modtager »en fuldt dækkende beskrivelse af potenitelt kritisable forhold.« Det er ikke sket, vurderer styrelsen, selvom den senere har modtaget »supplerende bemærkninger« blandt andet efter en »en avisartikel i Berlingske.«

Politianmeldelse

Undersøgelsen retter også en kritik af, at a-kassen »kun tøvende medvirkede til oplysninger om baggrunden for afskedigelsen af Michael Valentin og først efter åbningen af en undersøgelse den 26. oktober 2018 reelt har fået afdækket en række alvorlige svigt i a-kassens administration.«

Det fremgør også, at bestyrelsen ikke i tilstrækkelig grad har »taget stilling til, om forskellige tilskudsformål lå inden for a-kassens vedtægter,« og a-kassen kritiseres for »ikke at være tilstrækkelig konsekvent med regnskabs- og økonomistyringen.«

Undersøgelsens konklusion munder ud i, at hændelsesforløbet er meldt til politiet, og beskæftigelsesministeren har på baggrund heraf valgt at igangsætte flere initiativer, der skal sikre, at noget lignende ikke finder sted i andre a-kasser.

»Det, der er sket i Akademikernes A-kasse, er under al kritik, og vi skal sikre os, at det ikke gentager sig andre steder. Jeg har derfor bedt Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering om at igangsætte en række initiativer med det samme. Fx at indskærpe over for alle a-kasser, at de skal lave retningslinjer for deres direktørers beføjelser, og at de skal ajourføre og præcisere deres forretningsgange. Jeg har samtidigt bedt styrelsen om at arbejde på en model for, at den fremover offentliggør udgifter til a-kassernes repræsentation og markedsføring løbende, så man let som medlem kan sammenligne de enkelte a-kasser. Derudover undersøger styrelsen nu, om man kan skærpe kravene til a-kassernes brug af revisionsfirmaer,« udtaler beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i pressemeddelelsen.