Studerende køber ekstraundervisning i stor stil

Hver fjerde studerende, der er medlem af DJØF, har købt sig til privat ekstraundervisning, viser ny undersøgelse. Det skyldes blandt andet det høje studieoptag, vurderer eksperter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere studerende betaler af egen lomme for hjælp til at bestå eksaminer, skrive opgaver og forbedre karakterbeviset.

I en ny undersøgelse foretaget blandt 1.107 tilfældigt udvalgte studerende, der er medlem af den faglige organisation DJØF, svarer hver fjerde, at de har købt privat undervisning. Det skriver Information. Og på Copenhagen Business School (CBS) er det fire ud af ti studerende, viser undersøgelsen.

Flere eksperter, som Information har talt med, vurderer, at det hænger sammen med det øgede studieoptag på landets videregående uddannelser.

»De mange studerende har givet mindre tid til kontakt mellem den enkelte studerende og underviserne. Samtidig er der skærpede krav til at gennemføre sin uddannelse og bagefter få et job. Alt i alt skaber det et øget pres på den studerende for at performe, og det giver flere en grund til at tilkøbe privat støtte,« siger forskningsleder på Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet Camilla Hutters.

Mere end hver anden DJØF-studerende svarer da også i undersøgelsen, at de mangler kontakt med deres undervisere. Hver tredje mener, at de slet ikke eller i mindre grad modtager nok undervisning i løbet af en uge, og seks ud af ti savner vejledning og feedback i forbindelse med opgaveskrivning og projektarbejde.

Forsknings- og uddannelsespolitisk chef i DJØF Wenche Marit Quist kalder det »et skråplan«, hvis de studerende begynder at opfatte selvbetalt privatundervisning som nødvendigt for at klare sig igennem studiet og få et job bagefter.

Hun er desuden bekymret for, at det kan skabe en kløft mellem de studerende, der har råd til at få ekstra hjælp til eksaminerne og opgaverne, og de studerende, der ikke har.

ASPIRI, der er Skandinaviens største udbyder af privat ekstraundervisning, beskyldes for at være særligt aggressive i deres markedsføring, og ifølge Information ligger der ofte flyers fra firmaet rundt omkring, når de studerende gør deres indtog på CBS efter sommerferien.

Men der afviser ASPIRIs direktør, Stephan van Rensburg, og han kan sagtens forstå, at der angiveligt er behov for privatundervisning i et samfund med gratis uddannelse.

»Hvorfor kører der taxaer rundt i byen, når der er bus og metro? De studerende kan jo gøre et væld af ting for at forbedre sig. De kan gå på nettet, købe kompendier eller studere derhjemme. ASPIRI er bare et værktøj i kassen,« siger han til Information.