Stort slagsmål i retssag om millionkup

Forsvarsadvokaterne til 14 mænd, der er tiltalt for millionkup, forsøger lige nu at få hele sagen afvist, før den overhovedet er gået i gang.

En renovationsvogn blev sat i brand på Vallensbæk Torvevej for at spærre af for politiet under røveriet mod Dansk Værdihåndtering. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Retssagen mod fjorten mænd, der er anklaget for at stå bag millionrøveriet mod Dansk Værdihåndtering i sommeren 2008, er begyndt med et voldsomt juridisk slagsmål mellem forsvarere og anklager.

Forsvarerne kræver nemlig sagen afvist, førend den overhovedet er begyndt, fortæller Berlingske Tidendes kriminalreporter, Elisabeth Haslund, der følger sagen ved Retten i Glostrup.

- Statsadvokaten har lavet et ufattelig kompliceret anklageskrift, men det særlige er, at alle 14 tiltalte er tiltalt for det samme. Forsvarerne mener derfor, at når det ikke er udspecificeret, hvilke dele af planlægningen og udførelsen den enkelte klient har stået for, så kan de ikke lave et ordentligt forsvar, og derfor kræver de sagen afvist, fortæller Elisabeth Haslund. 

Afgørelse senere i dag

I øjeblikket sidder de tre juridiske dommere derfor og tygger på, om sagen skal afvises, som forsvarerne kræver, eller om man i stedet skal følge anklageren, der pointerer, at hvis man har handlet i forening og efter forudgående aftale, ja så kan man efter dansk lov blive dømt for medvirken.

- Det vil sige, at selvom man måske "bare" har været chauffør eller noget i den stil, så kan man blive dømt for det hele, fortæller Elisabeth Haslund.

Særlige bokse

Morgenens juridiske slagsmål betyder, at retssagen slet ikke er kommet igang endnu. Der har ellers været lavet enorme forberedelser, bl.a. er der i retslokalet blevet bygget særlige bokse til tolke, da der blandt de anklagede er personer, som taler svensk, fransk og arabisk.

Og anklagemyndigheden understreger iøvrigt, at man allerede i januar har spurgt forsvarerne om de kunne forestille sig at kræve sagen afvist med henvisning til anklageskriftet, netop for at undgå den siuation, man nu er kommet i.

Hvis de juridiske dommere afviser sagen, betyder det ikke, at de anklagede går fri, men derimod at anklagemyndigheden må overveje, hvordan man så præsenterer et nyt anklageskrift.

Berlingske.dk følger sagen