Staten hjælper Århus-letbane i gang

Regeringen lover Århus hjælp med udviklingsomkostninger til at bygge byens letbane. Det vil spare kommunen måske flere hundrede millioner kroner, siger rådmand.

Transportminister Hans Chr. Schmidt (V) lover at skyde flere penge fra statskassen i en letbane ved Århus, end der hidtil har været lagt op til. Og det forøger sikkerheden for, at letbanen bliver til noget.

Århus-rådmanden Laura Hay (V) lægger efter et møde med transportministeren vægt på, at hans løfte indebærer, at staten er villig til at hæfte for udgifter i anlægsfasen til udvikling af letbanen, som ingen endnu ved, hvad kan løbe op i,

- Det kan spare kommunen for måske flere hundrede millioner kroner, at staten nu vil tage medansvar endnu inden, der er lovgivet om letbanen, siger Laura Hay.

Løftet indebærer, at staten går ind i et fælles anlægsselskab med en aktieprocent på 40,7, ligesom det er sket i de københavnske metroprojekt. Skrider budgettet, så er kommunen hermed sikret, at staten også kommer til at punge ud.

Transportministerens løfte afhænger af, at partierne bag sidste års trafikforlig er med på idéen. Det er alle partier undtagen Enhedslisten. Letbanen er et prestigeprojekt også for Århus' socialdemokratiske borgmester, Nicolai Wammen, som desuden er næstformand i sit parti.

Århus Kommune budgetterer foreløbig med en udgift på 1,2 milliarder kroner. Staten - som operer med en større margen for uforudsete udgifter ved anlægsbyggeri - sætter udgiftsposten til 1,4 milliarder kroner. Foreløbig har kommunen fundet en halv milliard kroner på budgettet, mens staten har tegnet sig for endnu en halv milliard kroner.

/ritzau/