Skole i chok efter benzin-angreb på elev: »Der var ikke nogen af os, der i vores vildeste fantasi havde forestillet os, det kunne ske«

Både elever og lærere på Mølleskolen i Ry er rystede over nyheden om, at fire af skolens drenge tirsdag blev varetægtsfængslet for at have kastet en brændende flaske benzin på en anden elev. Eleven er fortsat indlagt, men er nu uden for livsfare.

Arkivfoto af undervisning i dansk og matematik i en 2. klasse på en skole i Nordsjælland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann

Onsdag morgen ringede klokken ind til endnu en skoledag på Mølleskolen i Ry sydvest for Aarhus. Selvom undervisningen er gået i gang igen, er der ikke tale om en normal hverdag, fortæller viceskoleleder Alma Andersen.

Tirsdag kom det frem, at en af skolens elever, en 16-årig dreng, mandag aften blev alvorligt forbrændt, da der blev kastet en brændende flaske benzin på ham. Tirsdag blev fire andre 15-16-årige drenge, der også går på skolen, varetægtsfængslet i fire uger sigtet for forsøg på manddrab.

»Det har berørt os alle dybt. Vi er kede af det og rystede. Det var der ikke nogen af os, der i vores vildeste fantasi havde forestillet os, kunne ske,« siger Alma Andersen.

Den 16-årige dreng, der blev indlagt efter angrebet, er onsdag ikke længere i livsfare. Hans tilstand er stabil, fortæller vicepolitiinspektør ved Sydøstjyllands Politi, Lars Peter Madsen.

De fire drenge, der er sigtet i sagen, er blevet indkvarteret på forskellige sikrede institutioner rundt om i landet. De kærede alle afgørelsen om varetægtsfængsling i fire uger, hvilket landsretten endnu ikke har taget stilling til.

Lars Peter Madsen kan fortsat ikke sige noget om motivet bag overfaldet.

»De kommende dage skal vi have lavet tekniske undersøgelser og nogle vidneafhøringer, ligesom vi måske skal snakke med nogle i drengenes omgangskreds,« siger han og understreger, at politiet ser meget alvorligt på sagen.

Da politiet tirsdag udsendte en pressemeddelelse om sagen, oplyste de, at den forbrændte dreng har afghansk afstamning, mens de fire sigtede i sagen er etnisk danske. Politiet skrev dog i sammen omgang, at der på daværende tidspunkt ikke var noget der tydede på, at drengenes etnicitet havde med sagen at gøre. På Mølleskolen afviser Alma Andersen også, at drengenes etniske baggrund spiller en rolle.

»Det vil jeg klart afvise. Jeg betragter dem som fem elever på årgangen, og jeg ser ikke noget overhovedet, der peger på, at det kan have nogen betydning,« siger hun.

I samme omgang fortæller viceskolelederen, at der »on and off« har været konflikter mellem de fem drenge, men også mellem flere andre drenge. På skolen ved man ikke, præcist hvad der har udløst det voldsomme overfald, for skolen er ikke generelt plaget af vold mellem eleverne, lyder det.

Mandagens overfald har sat gang i selvransagelsen og overvejelserne i forhold til, hvad man kunne have gjort, eller hvad man kan gøre bedre i fremtiden.

»Man kan vel altid sige, at når sådan noget sker, så er der noget, der ikke er gjort godt nok. Jeg kan ikke på nuværende tidspunkt sige, hvad det er, eller hvem der må påtage sig et hovedansvar,« siger Alma Andersen.

Da skoleledelsen tirsdag blev opmærksom på sagen kaldte de lærerne til møde. Her blev de blev orienteret om, hvad der var sket, ligesom der blev snakket om, hvordan de alle bedst kunne hjælpe de øvrige børn på skolen.

»Vi ved af erfaring, at det, der hjælper, er at tale med eleverne om, hvad der er sket, lytte til deres tanker og følelser og så forholde sig til det,« fortæller Alma Andersen.

Desuden sendte skolen information ud til forældrene om, hvad der var sket, og opfordrede dem til at tale med deres børn om sagen.

»Den handske har forældrene taget op, og det er rigtig fint, for der har været mange reaktioner på det. Jeg ved nogle børn har været meget bange og spurgt: Hvad er det her for noget? Det er forståeligt, for det er en skræmmende handling, der er blevet begået,« siger Alma Andersen.

Et kommunalt beredskab er også trådt til, så skolen har fået hjælp af både PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning), SSP (et samarbejde mellem kommunen, kriminalforsorgen og politiet) og af kommunens fag-sekretariat.