Skatteadvokater i skarp kritik af Skats retssikkerhedschef

Det er for sent, Skats borger- og retssikkerhedschef retter kritik af Skats fejlbefængte IT-systemer. Danmarks Skatteadvokater vil have en uvildig instans, der kan udfordre Skats afgørelser.

Margrethe Nørgaard har været Skats retssikkerheds­chef siden 2006. I 2013 fik hun udvidet sit område, så hun nærmest har fået en ombudsmandslignende funktion. Hun kalder Skats situation på inddrivelsesområdet for dybt problematisk. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Budskabet er korrekt, men tidspunktet er forkert, og musklerne, der lægger bag beskeden til Skat, er utilstrækkelige, lyder det fra Christian Bachmann, formand for Danmarks Skatteadvokater.

Det sker, efter Skats interne borger- og retssikkerhedschef, Margrethe Nørgaard, i mandagens Berlingske fastslår, at juraen skal være på plads, før Skat eksempelvis tager nye IT-systemer i brug til inddrivelse af skatter.

Dermed anerkender borger- og retssikkerhedschefen de store problemer, som har ført til flere skandalesager i Skat i de senere år. Det sker bare for sent, mener Christian Bachmann.

»Jeg synes, det er positivt, at Skats interne retssikkerhedschef begynder at tage hånd om disse problemer, selv om man kan have den holdning, at det kommer noget på bagkant af de problemer, som Skat jo slås med, og som rækker langt tilbage i tiden,« siger Christian Bachmann til Berlingske Nyhedsbureau og forklarer, at Skats interne borger- og retssikkerhedschef ikke er tilstrækkeligt for borgere og virksomheder:

»Vendt mod borgere og virksomheder, så er de muskler, som Skats borger- og retssikkerhedschef er udstyret med, jo langt fra tilstrækkeligt til at kunne hjælpe borgere og virksomheder, som støder panden mod en mur i samarbejdet med Skat. Der er der brug for nogle helt andre kompetencer.«

Det er en hel række af skandalesager i Skat, der kan komme til at koste statskassen milliarder af kroner, der får Margrethe Nørgaard til at tage bladet for munden i mandagens Berlingske.

Her siger hun eksempelvis, at hun »i klare vendinger« vil anbefale Skats ledelse, at Skats juridiske afdeling for fremtiden kobles med på store projekter med nye IT-systemer.

I sagen omkring IT-systemet EFI har Skat nemlig ulovligt inddrevet gæld på grund af mangler i systemet, samtidig med at flere borgeres retssikkerhed er blevet overtrådt som følge af systemet.

Ifølge Dansk Skatteadvokater, der i flere år har været fortalere for at få oprettet en skatteombudsmand, er det fint, at Skat har en person ansat til at »kigge efter i krogene i Skat«. Men de ønsker sig en uvildig instans:

»Der er brug for, at man kan bede om at få Skats synspunkter afprøvet ved en skatteombudsmand, mens sagen kører. Det er vores forslag til en ny ordning; at man, hvis man mødes med urimeligheder eller mener, at Skat ikke har hjemmel til at gøre, hvad de gør, som vi har set flere eksempler på i de seneste år, skal der være mulighed for straks at få sagen forelagt en uvildig instans,« siger Christian Bachmann.

Ifølge Liberal Alliances skatteordfører, Merete Riisager (LA), får Danmarks Skatteadvokater opbakning til en skatteombudsmand fra et flertal i Folketinget.