Sjuskeri med medicin til ældre

Embedslægen har givet anmærkninger for fejl i håndteringen af medicin til beboerne på 39 ud af 56 plejecentre i Københavns Kommune.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De ældre i de københavnske plejeboliger får alt for ofte den forkerte medicin. Der er blevet opdaget fejl og mangler i medicinhåndteringen på 39 af de 56 plejecentre, viser en opgørelse fra embedslægen, som netop er blevet behandlet i Borgerrepræsentationen på Københavns Rådhus. Systemet er ellers blevet strammet gevaldigt op siden Plejebo-skandalen for år tilbage.

De fejl, der hyppigst blev fundet, var uoverensstemmelse mellem den ordinerede medicin og den medicin, der blev hældt op i den enkelte beboers doseringsæske, uforsvarlig opbevaring af medicinen, da beboernes medicin ikke altid var forsynet med navn og personnummer og mangelfuld dokumentation af de forskellige medicinordinationer.

De mange fejl vækker bekymring hos ÆldreSagen. Sundhedspolitisk konsulent Søren Gustavsen, der selv er tidligere embedslæge, ser for mange nye medarbejdere i ældreplejen, manglende rutine og et stigende arbejdspres som nogle af årsagerne til de mange fejl.

»Medicinhåndteringen er et af de steder, der virkelig kan ske alvorlige fejl. Derfor er det pinagtigt, at der ikke bliver gjort mere, for der er ikke blevet færre tilfælde af medicineringsfejl,« siger Søren Gustavsen fra Ældre Sagen.

Anne Mette Fugleholm, direktør i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, tager embedslægens fund »meget alvorligt«:

»Naturligvis er tallene ikke tilfredsstillende. Vi har til hver enkelt anmærkning lavet en handlingsplan. Blandt andet har vi forbedret medicinhåndbogen og instruktionerne, som embedslægen havde gjort opmærksom på, der var problemer med. Jeg har derfor forventninger om, at der er sket en forbedring, når rapporten for 2007 kommer,« siger hun.

Sundhedsdirektøren medgiver, at arbejdspresset kan være en kilde til fejl, men mere personale er ikke nødvendigvis den eneste løsning.

»Hvis de ikke har den rette uddannelse, hjælper det ikke bare at tilføre flere hænder. Derfor kommer uerfarne medarbejdere heller ikke til at dele medicin ud,« siger Anne Mette Fugleholm.

Selv om de mange fejl ikke har fået fatale følger, så understreger embedslæge Elisabet T. Hansen, at der er styr på håndteringen af medicinen. »De ting, vi er faldet over, har været småting, som for eksempel en panodil, der lå forkert. Det betyder måske ikke noget i sig selv, men hvis det havde været et mere potent stof, kan det gå galt. Så man skal virkelig følge reglementet for medicinhåndtering nøje, og derfor bliver det noteret, så de små ting ikke vokser sig store,« siger embedslæge Elisabet T. Hansen.