Sammenstød med Blair kostede BBC dyrt

Det hæderkronede BBC lider stadig af efterdønningerne af konflikten med den britiske regering over affæren med dr. Kelly, der endte med at både bestyrelsesformand og generaldirektør måtte gå af.

Indslaget på BBC-radios Today-program var på få minutter, men sårene efter historien er stadig dybe knap fire år efter, at journalist Andrew Gilligan anklagede Tony Blair for at have pyntet på rapporterne om Saddam Husseins masseødelæggelsesvåben.

Ifølge indslaget havde premierministeren med vilje misledt det britiske parlament med oplysningen om, at den irakiske diktator havde kapacitet til at angribe inden for 45 minutter.

Tony Blairs spindoktor Alastair Campbell fløj i flint. Han benægtede historien og krævede en officiel undskyldning fra BBC, der til gengæld bakkede sin medarbejderstab op.

I mellemtiden udpegede det britiske forsvarsministerium våbeninspektør dr. David Kelly som kilden til BBC-historien. Kelly fortalte senere, at han var blevet fejlciteret, men presset fik ham til at begå selvmord.

Skandalen var vokset både regeringen og BBC over hovedet.

Tony Blair beordrede en dommerundersøgelse af David Kellys død, og i august 2003 begyndte Dommer Hutton sin kulegraving, der skulle afdække sagen. Både kilder fra efterretningsvæsenet, Tony Blair, Alastair Campbell blev afhørt. Fra BBC var både journalist Andrew Gilligan og generaldirektør Greg Dyke og bestyrelsesformand i BBC Gavyn Davies indkaldt for at vidne i sagen.

Da Hutton- rapporten udkom i januar 2004, udløste den et chok i BBC. Ved at se helt bort fra spørgsmålet om, hvorvidt Andrew Gilligans historie var sand i den forstand, at den britiske regering havde pyntet på oplysningerne, koncentrerede dommeren sig næsten udelukkende om BBCs rolle.

Benhård dom over BBC
Konklusionerne var benhårde og pegede på en række systemfejl i organisationen og sagde bl.a., at BBCs bestyrelse ikke havde udvist rettidig omhu.

Kort efter gik bestyrelsesformand Gavyn Davies fra sin post, og inden for 24 timer blev generaldirektør Greg Dyke presset til at forlade organisationen, ikke mindst af Alastair Campbell, der offentligt udtalte, at hvis Dyke havde været politiker, havde pressen for længst krævet hans afgang. Sagen kom også til at koste Gilligan jobbet, og Alastair Campbell sagde kort efter op som pressetalsmand for Tony Blair. Han bruges dog stadig som yderst velbetalt freelancekonsulent.

Kort efter Hutton-rapporten forsikrede daværende kulturminister Tessa Jowell om, at konklusionen ville få indflydelse på de kommende forhandlinger om BBCs licenspenge og kommende budget.

For BBC fik sagen alvorlige journalistiske konsekvenser. Mange af organisationens journalistiske medarbejdere blev sendt på gentræningskurser meldt om en ny angst i organisationen for at "gøre Downing Street 10 vred", der kommer til udtryk i den politiske dækning både på tv og radio.